12 april 2023

Ahold Delhaize doet weer loze klimaatbelofte tijdens aandeelhoudersvergadering

Ahold Delhaize doet weer loze klimaatbelofte tijdens aandeelhoudersvergadering

Zaandam, 12 april 2023 - Ahold Delhaize goochelde tijdens haar aandeelhoudersvergadering opnieuw met uitstootcijfers en committeert zich niet aan het Klimaatakkoord van Parijs.

Winnie Oussoren, voorzitter van de jongerentak van Milieudefensie Jong, vroeg CEO Frans Muller met klem of het concern hun uitstoot in 2030 met minimaal 45% gaat reduceren ten opzichte van 2019. Daarin moet het concern de gehele keten meerekenen: van grondstoffen tot het gebruik van verkochte producten (in vaktermen scope 1, 2 en 3). Muller sprak van 37% vermindering van CO2 in 2030, maar het gaat slechts om 28%. Dit komt omdat het bedrijf met een ander basisjaar heeft gerekend, namelijk 2020 in plaats van 2019. Bij lange na niet genoeg om in lijn te zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

Daarnaast verwees Frans Muller in zijn antwoord naar het Science Based Target Initiative (SBTi) als maatstaf voor hun klimaatbeleid. Oussoren: "Wij willen benadrukken dat SBTi geen bindend doel formuleert op scope 3 emissies en dat is essentieel om mee te wegen in hun klimaatplannen. 95% van de uitstoot van Ahold Delhaize zit in deze scope, dus daarom ziet Milieudefensie Jong dit antwoord als een 'nee'. Dit is een loze klimaatbelofte, waar wij absoluut geen genoegen mee nemen." Het antwoord van Ahold Delhaize wordt meegenomen in de keuze of Milieudefensie een rechtszaak tegen het concern begint.

Ahold Delhaize is het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en Bol.com. Het staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar Milieudefensie mogelijk een rechtszaak tegen aanspant. Vrijwilligers en leden van Milieudefensie Jong helpen tijdens de aandeelhoudersvergadering mee aan het juridisch onderzoek naar deze bedrijven. In totaal bezoeken zij 20 aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.