06 april 2023

Vrijwilligers Milieudefensie starten juridisch onderzoek naar Ahold Delhaize

Vrijwilligers Milieudefensie starten juridisch onderzoek naar Ahold Delhaize

 

Amsterdam/Zaandam, 12 april 2023 - Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize op woensdag 12 april doen vrijwilligers van Milieudefensie juridisch onderzoek. De multinational staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar Milieudefensie mogelijk een nieuwe klimaatrechtszaak tegen aanspant. De vrijwilligers kregen een speciale training van Milieudefensie voor deze vergadering en de aandeelhoudersvergadering van andere bedrijven op de lijst.

Ook buiten de aandeelhoudersvergadering wordt actie gevoerd: door ongeveer 120 mensen. Vrijwilligers van Milieudefensie Jong, FNV Young & United en werknemers van Etos, Gall & Gall en Albert Heijn wijzen de CEO en aandeelhouders van Ahold Delhaize op het tot nu toe falende beleid. Hun boodschap: de gigantische winsten van het concern worden gemaakt ten koste van het klimaat en werknemers. 

Juridisch onderzoek

Milieudefensie waarschuwt dat antwoorden van CEO Frans Muller op vragen van de activistische aandeelhouders worden gebruikt in het juridisch onderzoek naar Alhold Delhaize. De reactie van bestuursvoorzitter Muller kan invloed hebben op het besluit of Milieudefensie het bedrijf voor de rechter sleept, omdat het gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt.

Zwaarwegend

Winnie Oussoren, van Milieudefensie Jong: “Als uit het antwoord van de heer Muller blijkt dat Ahold Delhaize in 2030 niet voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs is dat een zwaarwegend argument om het bedrijf aan te klagen. Net als Shell moet het bedrijf zich realiseren dat winst nooit mag staan boven het klimaat en bestaanszekerheid van mensen in de hele wereld. Het gaat ook om zijn eigen klanten en werknemers.” 

Klimaatschadebon

Het falende klimaatbeleid wordt treffend in beeld gebracht door vrijwilligers van Operatie klimaat, onderdeel van Milieudefensie. Anne Hallman: “Ahold Delhaize legt de verantwoordelijkheid bij zijn klanten. Maar we hebben er boodschappen gedaan en die scannen hamsters op klimaatschade. De bon is voor CEO Muller, we zijn benieuwd wat hij hierop te zeggen heeft.”

Les vragenstellen

Goede vragen stellen op aandeelhoudersvergaderingen is ingewikkelder dan het lijkt. Milieudefensie verspreidde daarvoor handleidingen, hield bijeenkomsten, trainingsdagen, webinars, telefonische spreekuren en betaalde een deel van de aankoop van de aandelen terug aan vrijwilligers. Ook hielp Milieudefensie bij het formuleren van de juiste juridische vraag. De vrijwilligers leerden verder hoe je juridische zwakheden herkent in verhalen van CEO’s en hoe door te vragen waar nodig.

Klimaatschade van Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is een van de grote vervuilers die Milieudefensie heeft doorgelicht op klimaatplannen. Ahold Delhaize is het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en Bol.com. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het concern nog steeds op ramkoers met het klimaat ligt. Als Ahold Delhaize doorgaat op dezelfde koers, veroorzaken deze ondernemingen 110 miljard euro klimaatschade tegen het jaar 2050. Dit blijkt uit geactualiseerde cijfers. Milieudefensie eist: minimaal 45% minder CO2 -uitstoot in 2030 ten opzichte van 2019. Eerder gaf de rechter Milieudefensie gelijk in een vergelijkbare zaak tegen Shell.

Meer lezen?