21 maart 2023

Vrijwilligers Milieudefensie bezoeken 20 aandeelhoudersvergaderingen in Europa en VS

 

 

Vrijwilligers Milieudefensie bezoeken 20 aandeelhoudersvergaderingen in Europa en VS

Amsterdam, 21 maart 2023 - Vrijwilligers van Milieudefensie bezoeken in het voorjaar 20 aandeelhoudersvergaderingen van grote multinationals om juridisch vooronderzoek te doen. Ze beoordelen of een bedrijf zich serieus inzet om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Hiervoor gaan ze onder meer naar Oslo, Parijs, Londen en Houston. Dit heeft de milieuorganisatie dinsdag bekendgemaakt in een brief. Deze is verstuurd naar bedrijven die deel uitmaken van de KlimaatCrisis-Index (KCI) en nauwlettend zijn gevolgd op hun klimaatbeleid.

Milieudefensie waarschuwt dat antwoorden van CEO's op vragen van activistische aandeelhouders worden gebruikt in het juridisch vooronderzoek naar hun bedrijf. Daarnaast kunnen reacties van directeuren op aandeelhoudersvergaderingen invloed hebben op welk vervuilend bedrijf (of welke bedrijven) door Milieudefensie wordt gedaagd. Donald Pols, directeur van Milieudefensie: “Als uit het antwoord van een CEO blijkt dat het bedrijf in 2030 niet gaat voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, dan kan dat een belangrijke drijfveer zijn om het bedrijf aan te klagen.” 

Stormachtig aandeelhoudersseizoen

CEO’s worden op de aandeelhoudersvergaderingen ter verantwoording geroepen voor hun falende klimaatbeleid. Op dit moment zijn er al acties voor de deur aangekondigd bij vergaderingen van Ahold Delhaize, ING en Rabobank. Het aandeelhoudersseizoen wordt op 12 april in Zaandam afgetrapt met de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize.

Niks aan het toeval overlaten

Milieudefensie verspreidde handleidingen, hield bijeenkomsten, trainingsdagen, webinars, telefonische spreekuren en betaalde een deel van de aankoopkosten van de aandelen terug aan de vrijwilligers. Ook dacht Milieudefensie mee over de (juridische) formulering van de vraag en werden vrijwilligers getraind om (juridische) zwakheden te herkennen in verhalen van CEO’s en door te vragen waar nodig.

Eerder gewonnen

Milieudefensie liet bij het opstellen van de KCI de klimaatplannen van 29 bedrijven doorrekenen. Geen van de onderzochte bedrijven bleek beleid te hebben dat in lijn is met internationale klimaatafspraken. Milieudefensie is daarom bezig met juridisch vooronderzoek naar de bedrijven op de lijst. Eerder won de milieuorganisatie al een klimaatrechtszaak tegen oliegigant Shell. Het bedrijf moet van de rechter 45 procent minder CO2 gaan uitstoten in 2030.


Bijlagen en downloads

voorbeeldava.pdf
Download bestand