Acties Milieudefensie tijdens aandeelhoudersvergadering Shell

 

Acties Milieudefensie tijdens aandeelhoudersvergadering Shell

 

Amsterdam, 20 mei 2022 - Dinsdag 24 mei voert Milieudefensie de druk op bij Shell tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in Londen. Milieudefensie staat met tientallen mede-eisers op de stoep voor het Haagse kantoor van Shell waar ze met olie besmeurde handen zetten op een levensgrote schelp. Tegelijkertijd is Nine de Pater, campagneleider van Milieudefensie, in Londen om het bestuur en de aandeelhouders van Shell aan hun harde verplichting om de uitstoot omlaag te brengen, te herinneren.

 

Shell blijft lijnrecht tegen het vonnis van de rechter ingaan en brengt daarmee dagelijks mensenlevens in gevaar,“ zegt Nine de Pater, campagneleider van Milieudefensie. Zij gaat naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen om de druk op Shell op te blijven voeren. Ze zal het bestuur van Shell hier vragen over stellen.

 

Mensenlevens in gevaar
Gevaarlijke klimaatverandering zorgt nu al voor meer overstromingen, bosbranden en extreme hitte. Iedere dag dat Shell onverminderd doorgaat met zijn gevaarlijke uitstoot, worden meer mensen in hun bestaan bedreigd en hun rechten geschonden”, zegt Nine de Pater. De rechter oordeelde mei vorig jaar dat Shells bijdrage aan klimaatverandering leidt tot het schenden van mensenrechten.

 

Ecologische schulden

Gedurende de aandeelhoudersvergadering zullen ook partners van Milieudefensie aanwezig zijn om hun stem te laten horen tijdens de demonstratie die parallel is georganiseerd door Friends of the Earth UK. Alagoa Morris, programmamanager van Friends of the Earth Nigeria: "Het maatschappelijk verantwoord ondernemen van Shell lijkt meer op maatschappelijk onverantwoord ondernemen. De ecologische schulden die het gevolg zijn van de negatieve milieupraktijken van Shell door de jaren heen, wachten op een compensatie door Shell. In de Ikarama-gemeenschap in Nigeria sijpelt ruwe olie uit de grond op plaatsen waarvan Shell beweert die te hebben gesaneerd. Shell heeft nooit écht schoon gemaakt."


 

Aansprakelijkheid bestuur
"Shell blijft willens en wetens mensenlevens in gevaar brengen. Milieudefensie en de mede-eisers staan erop dat Shell het vonnis gaat uitvoeren. Het is onbestaanbaar dat het bedrijf de rechterlijke uitspraak naast zich neerlegt“, zegt Nine de Pater van Milieudefensie. Een van de vragen die Nine zal stellen gaat over de mogelijke persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuur waar Milieudefensie hen onlangs een waarschuwingsbrief over stuurde.

 

Volg campagneleider Nine de Pater op Twitter

 

Foto: Inwoner uit Ikarama met een met olie besmeurde hand en een t-shirt van de campagne Klimaatzaak, ook jouw zaak. Fotograaf: Hilde Brontsema, van Milieudefensie.