25 april 2022

Waarschuwing Milieudefensie aan bestuursleden Shell

Waarschuwing Milieudefensie aan bestuursleden Shell

 

Amsterdam, 25 april 2022 – Milieudefensie stuurt vandaag een brief aan het bestuur van Shell. Hierin wijst Milieudefensie het bestuur op hun persoonlijke verantwoordelijkheid in het niet uitvoeren van het vonnis en daarmee het schenden van mensenrechten. Het is de eerste keer dat een bestuur hierop wordt aangesproken. Bijna een jaar na het oordeel van de rechter voert Shell willens en wetens het vonnis niet uit. Dat leidt tot aansprakelijkheidsrisico's voor het bedrijf en het bestuur, zegt Milieudefensie. De rechter oordeelde vorig jaar mei dat Shell al zijn CO2 uitstoot met 45% moet verminderen in 2030 ten op zichtte van 2019 en daar direct mee moet beginnen.

 

"Het oordeel van de rechter is duidelijk en noodzakelijk: Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Klimaatverandering bedreigt mensenlevens", zegt Nine de Pater, campagneleider Milieudefensie. "Wat Shell doet of niet doet, wordt bepaald door de mensen met de touwtjes in handen. Daar spreekt Milieudefensie hen op aan. Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan potentiële schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen."

 

Duidelijke waarschuwing bestuur

De brief dient als duidelijke waarschuwing aan het bestuur van Shell, dat precies weet wat er moet gebeuren om het vonnis uit te voeren. "Het is inmiddels duidelijk dat de uitstoot van Shell met het huidige beleid niet genoeg zal afnemen en zelfs kan toenemen. Dat is een bewuste keuze van het bestuur in de laatste jaren dat we gevaarlijke klimaatverandering nog kunnen voorkomen. Hiervoor kunnen ze aansprakelijk gehouden worden", zegt De Pater.
Voordat Milieudefensie verdere stappen onderneemt wil zij eerst het Hoger Beroep winnen dat op zijn vroegst in 2023 voor komt. "De bewijzen dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt stapelen zich sinds het vonnis vorig jaar alleen maar op. Wij zien het Hoger Beroep daarom met veel vertrouwen tegemoet", zegt De Pater.

 

Shell voldoet niet aan vonnis

De brief toont uitgebreid aan waarom Shell te weinig doet om het vonnis uit te voeren. Als Shell zegt dat ze wel genoeg doen noemt Milieudefensie dat inaccuraat. “Wie de eigen plannen van Shell goed leest ziet dat het niet eens de intentie heeft om het vonnis uit te voeren, ook al doet Shell alsof het wel zo is”,  zegt De Pater. Milieudefensie noemt het gebrek aan doelstelling voor 95% van de absolute CO2 uitstoot omlaag te brengen nalatig.
In de huidige plannen van Shell investeert het bedrijf veel meer in fossiele energie, dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. “Het is heel simpel: Shell moet minder olie en gas produceren en verkopen wil het in de toekomst blijven bestaan”, zegt De Pater.

 

Gevolg aandeelhouders en andere besturen

De brief is ook naar de grootste en meest invloedrijke aandeelhouders van Shell gestuurd.
Milieudefensie wil dat ook zij op de hoogte zijn dat het vonnis niet wordt uitgevoerd en de
risico‘s die dat voor Shell, zijn aandeelhouders en het bestuur met zich meebrengt.
Op 13 januari stuurde Milieudefensie een brief aan de 29 overige grootste vervuilers van
Nederland waarin zij vroeg om een klimaatplan van het bedrijf. De deadline voor deze plannen was op 15 april. Milieudefensie laat nu de plannen doorrekenen door een onafhankelijk wetenschappelijk bureau. “De vraag aan deze 29 bedrijven is geïnspireerd op onze succesvolle rechtszaak tegen Shell. De besturen van die bedrijven doen er verstandig aan de inhoud van deze aansprakelijkheidsbrief goed te bestuderen. Milieudefensie zal er alles aan doen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen”, zegt De Pater.

 

Meer informatie

  • Brief (met bijlagen) aan het bestuur van Shell
  • De brief van 13 januari 2022 waarin Milieudefensie grote vervuilers vraagt om een klimaatplan

 

Volg Donald Pols op Twitter

Volg Nine de Pater op Twitter