20 juni 2024

21 juni: Actie Milieudefensie Jong tegen FrieslandCampina op Wageningen Universiteit

PERSAANKONDIGING VRIJDAG 21 JUNI


FrieslandCampina melkt de planeet uit

 

21 juni, Wageningen - Milieudefensie Jong voert vandaag (vrijdag 21 juni) actie tegen zuivelgigant FrieslandCampina, op Wageningen Universiteit. “FrieslandCampina melkt al 150 jaar de planeet uit. Het bedrijf heeft alle mogelijkheden om te verduurzamen, maar kiest daar bewust niet voor”, vertelt Isabelle Tomlow, woordvoerder van Milieudefensie Jong. 

FrieslandCampina is één van de 29 vervuilende bedrijven waar Milieudefensie actie tegen voert. Tomlow: "Uit onderzoek blijkt dat het klimaatplan van de zuivelgigant niet voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs. Dit heeft ernstige gevolgen, daarom voeren wij actie en oefenen we juridische druk uit.

Vinger in de pap
Met een spandoek, borden, ludieke melkpakken en andere zaken wordt de verwoesting van FrieslandCampina zichtbaar gemaakt op de campus. Door middel van een zestal dilemma’s laat Milieudefensie Jong studenten nadenken over mogelijkheden en de toekomst van de zuivelindustrie. Tomlow: “De zuivelindustrie heeft een gigantische impact op het klimaat, de natuur, boeren en dierenwelzijn. Wij geloven dat het anders kan en moet. Daarom willen we studenten laten inzien dat ze twee keer moeten nadenken voordat ze voor een bedrijf als FrieslandCampina gaan werken. De zuivelgigant heeft een flinke vinger in de pap, want er staat letterlijk een fabriek op de campus. Kan dat nog wel in deze tijd?, vragen wij ons hardop af.” 

Visie
Samen met de studenten werkt Milieudefensie Jong een visie uit waarin staat hoe de zuivelindustrie kan veranderen e
n duurzamer ingericht kan worden. Dit wordt gepresenteerd aan het Onderzoeks- en Ontwikkelingsteam van FrieslandCampina. Tomlow: “We blaffen niet alleen met ludieke acties, we komen met concrete oplossingen en waar nodig bijten we ook, dat blijkt wel uit de klimaatzaken tegen Shell en ING.”

Het is niet de eerste keer dat Milieudefensie Jong actie voert tegen FrieslandCampina. Vorig jaar was er een ludieke voetbalactie bij het hoofdkantoor in Amersfoort waar CEO Jan Derck Van Karnebeek uitgedaagd werd om in het Parijs-doel te schieten. Tomlow: "Vorig jaar was zijn slappe reactie 'jullie hebben jullie doelen, wij hebben de onze.' Daar nemen we geen genoegen mee en vandaar dat we vandaag weer actievoeren."