21 juli 2023

Milieudefensie Jong: FrieslandCampina laat boeren en klimaat in de steek

Milieudefensie Jong: FrieslandCampina laat boeren en klimaat in de steek

Amersfoort, 21 juli 2023 - FrieslandCampina laat boeren én het klimaat in de steek en ligt nog steeds op ramkoers met het klimaat. Dat stelt Nina Gulien van Milieudefensie Jong omdat CEO Jan Derck van Karnebeek zich niet wil commiteren aan de doelen die zijn gesteld in het klimaatakkoord van Parijs.  "Ik maak me niet alleen zorgen over de gevaarlijke klimaatverandering die FrieslandCampina hierdoor veroorzaakt", zegt Nina Gulien. "Ik maak me ook zorgen over de boeren in Nederland. Ik vraag me serieus af hoe FrieslandCampina denkt dat de landbouw in Nederland er over 20 jaar uit moet zien."  Zij noemt het kortzichtig dat de nieuwe CEO de klimaatplannen van het bedrijf niet durft aan te scherpen. 

Milieudefensie Jong voerde vrijdag actie voor het hoofdkantoor van FrieslandCampina en daagde CEO Jan Derck van Karnebeek uit om op een voetbalveld recht in het doel van het Klimaatakkoord van Parijs te schieten. Van Karnebeek faalde jammerlijk, nadat hij een speciaal voor hem ontworpen shirt met de klimaateis van Milieudefensie in ontvangst had genomen. Deze trok hij niet aan, want ‘jullie doel is niet het onze’.

De jonge activisten stelden Van Karnebeek dé Klimaatvraag: Is FrieslandCampina van plan zijn CO₂-uitstoot te verminderen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat wil zeggen: 45% CO₂ reduceren in 2030, in absolute zin, in de hele keten, ten opzichte van 2019. Deze vraag stelde Milieudefensie de afgelopen maanden al aan een reeks andere vervuilende bedrijven, waaronder Ahold Delhaize, Tata Steel en ING. Dat gebeurde op aandeelhoudersvergaderingen. 

FrieslandCampina heeft geen aandeelhoudersvergadering, maar een coöperatievergadering die alleen voor boeren toegankelijk is. Daarom stelde Nina Gulien van Milieudefensie Jong dé klimaatvraag buiten bij de ingang aan de CEO. Milieudefensie Jong wilde weten waar hij staat en wat zijn klimaatplannen zijn. Zij boden Jan Derck van Karnebeek een T-shirt aan met daarop de eis. De CEO nam het shirt aan, maar wilde hem niet aantrekken. “Dat is jullie doel, niet het onze", zei hij. Het antwoord van Jan Derck van Karnebeek was duidelijk een 'nee', constateert Nina Gulien van Milieudefensie Jong na afloop. 


‘Boeren die willen verduurzamen worden tegengewerkt’

Nina Gulien van Milieudefensie Jong: “Op de website van FrieslandCampina word je overspoeld met natuur, bijtjes en verduurzaming. Ze doen zich graag voor als een groen bedrijf. Maar dat ruikt naar greenwashing, want in de praktijk zie je dat FrieslandCampina het liefst werkt met grote veebedrijven. Daar maken ze de meeste kans op winst mee. Wij spraken deze week nog verschillende boeren die bewust een kleiner bedrijf hebben of willen werken in balans met de natuur. Zij worden niet gestimuleerd, maar tegengewerkt."

Iets meer dan 1% van de FrieslandCampina-producten heeft het stempel ‘biologisch’. Het percentage plantaardige producten is zelfs nog lager. Demissionair Landbouwminister Piet Adema streeft ernaar dat dat 15 procent van alle zuivelproducten in 2030 biologisch is. "Maar zelfs dat magere percentage haalt dit bedrijf bij lange na niet", stipt Gulien aan. "Als Van Karnebeek de CO₂-uitstoot wil verminderen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs, dan zal hij veel diepgaander moeten ingrijpen. Anders blijft FrieslandCampina een klimaatgevaarlijke vervuiler en loopt de CEO het risico dat onze volgende ontmoeting niet op een voetbalveld, maar in de rechtbank plaatsvindt."

Nieuwe rechtszaak 

In 2021 won Milieudefensie de Klimaatzaak tegen Shell. De rechtbank oordeelde dat Shell zijn uitstoot in 2030 met 45% moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2019, over scope 1, 2 en 3. Door nog eens 29 vervuilende Nederlandse bedrijven te vragen of zij hun klimaatbeleid in lijn brengen met het Klimaatakkoord, verzamelt Milieudefensie informatie ter voorbereiding van een nieuwe rechtszaak. Bouwbedrijf BAM en autoproducent Stellantis beantwoordden dé vraag met ‘ja’. Of FrieslandCampina het volgende bedrijf is dat voor de rechter moet verschijnen, hangt mede af van de vraag of CEO Jan Derck van Karnebeek durft te scoren.

Volg Milieudefensie Jong op Instagram

 

Foto: CEO Jan Derck van Karnebeek bekijkt het T-shirt van Milieudefensie Jong, maar trekt het niet aan. Credit: Wouter van Leeuwen - Milieudefensie Jong