Carice van Houten sluit aan bij Milieudefensie en stelt Rabobank klimaatvraag

Amsterdam, 11 mei 2023 - Na Ahold Delhaize, ING en Unilever krijgt ook Rabobank op dinsdag 16 mei tijdens haar jaarlijkse certificaathoudersvergadering bezoek van tientallen vrijwilligers van Milieudefensie. Zo'n 80 activisten, in het bezit van een certificaat, roepen de bank op om klimaatbeleid te ontwikkelen dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. Een van hen is Carice van Houten. De internationale filmster sloot zich op eigen initiatief aan bij Milieudefensie.

Rabobank is nog altijd een belangrijke financier van fossiele bedrijven, de intensieve veehouderij en bedrijven die zorgen voor ontbossing. Daarmee veroorzaakt de bank gevaarlijke klimaatverandering. De 80 activisten vragen CEO Stefaan Decraene daarom met klem of de bank in 2030 minimaal 45% minder CO₂ gaat uitstoten ten opzichte van 2019, in absolute zin. Daarin moet de gehele keten meegerekend worden (in vaktermen scope 1, 2 en 3).

Superheld

"Ik wil CEO Stefaan Decraene recht in de ogen kijken terwijl ik hem deze belangrijke vraag stel, hem ervan doordringen dat hij grote impact kan maken op ons leven nu en in de toekomst", verklaart Carice van Houten. "Hij kan een dapper besluit nemen en lef tonen door direct te stoppen met het financieren van de klimaatcrisis. En daarmee de superheld worden van mijn zoontje en alle andere kinderen in de wereld." De actrice heeft een betaalrekening bij Rabobank. "Of dat aan het einde van de dag nog steeds zo is, hangt af van de antwoorden die ik krijg."

Nieuwe klimaatrechtszaak

Rabobank moet vooral flink snijden in haar gefinancierde uitstoot, die onder scope 3 valt. Dit onderdeel is goed voor ruim 99% van de totale uitstoot. "Decraene kan, net als de CEO's van andere banken, morgen stoppen met het financieren van gevaarlijke klimaatverandering", stelt Peer de Rijk, campaigner van Milieudefensie. "Toch doet hij dat vooralsnog niet. Daardoor ligt Rabobank op ramkoers met het klimaat en maakt de bank zich juridisch kwetsbaar voor een volgende rechtszaak van Milieudefensie."

Stellantis en BAM nemen de klimaatcrisis wel serieus

Activistische aandeelhouders van Milieudefensie waren al aanwezig bij meerdere vergaderingen van grote vervuilende bedrijven, die zijn opgenomen in de KlimaatCrisis-Index (KCI). Onder meer Ahold Delhaize, ING, Unilever en Vopak zeiden 'nee' op de vraag van de milieuorganisatie. Autobedrijf Stellantis en bouwconcern BAM zegden wél toe, nadat ze daartoe door Milieudefensie werden opgeroepen. In totaal bezoeken vrijwilligers van Milieudefensie 20 aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.

Voor de deur

Voorafgaand aan de vergadering is er een podium voor de deur van de Rabobank met Milieudefensie, Greenpeace, Extinction Rebellion Landbouw en Operatie Klimaat Utrecht. Onder andere Carice van Houten en Milieudefensie-woordvoerder Peer de Rijk treden op. Het programma wordt aangevuld met muzikale optredens.