13 april 2023

Ook Stellantis zegt 'ja' tegen eis van Milieudefensie op aandeelhoudersvergadering: minimaal 45% CO2-reductie in 2030

Ook Stellantis zegt 'ja' tegen Milieudefensie op aandeelhoudersvergadering: minimaal 45% CO₂-reductie in 2030

Amsterdam, 13 april 2023 - Autofabrikant Stellantis gaat minimaal 45% CO₂ reduceren in 2030, in absolute zin, in de hele keten, ten opzichte van 2019. Dat maakte CEO Carlos Tavares donderdag bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, nadat hij daartoe door aandeelhouders van Milieudefensie werd opgeroepen. Een dag eerder maakte bouwbedrijf BAM al bekend te voldoen aan de eis van de milieuorganisatie. 

“I do not need encouragement, I am doing this for my grandchildren”, benadrukte Tavares, verwijzend naar de klimaatcrisis. “We have a responsibility to solve this.”

Peer de Rijk, campaigner van Milieudefensie, reageerde verheugd op de woorden van de CEO. “Gisteren ontvingen we goed nieuws van BAM en vandaag geeft Stellantis ons zijn woord. Het is geweldig dat deze multinationals zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid bij het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering." In een volgende Klimaat Crisis Index laat Milieudefensie het nieuwe klimaatplan van de autofabrikant doorberekenen. “We hopen dat daaruit blijkt dat Stellantis daad bij woord voegt en we ook samen met dit bedrijf een feestje kunnen vieren.”

Het bezoek aan Stellantis maakt deel uit van een campagne van Milieudefensie, waar CEO’s van grote vervuilende bedrijven op de aandeelhoudersvergaderingen ter verantwoording worden geroepen voor hun tot nu toe falende klimaatbeleid. Woensdag trokken honderden activisten naar Zaandam om Ahold Delhaize tijdens zijn aandeelhoudersvergadering te vragen om klimaatbeleid te ontwikkelen dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. Die multinational weigerde. 

De volgende aandeelhoudersvergadering waar Milieudefensie in grote getalen aanwezig zal zijn is die van ING, op maandag 24 april. De directeur van de bank zal dan dezelfde vraag voorgeschoteld krijgen als de CEO's van Ahold Delhaize, BAM en Stellantis.