21 juli 2021

Reactie Milieudefensie Hoger Beroep Shell

Milieudefensie: Shells hoger beroep Klimaatzaak “verkeerd signaal”

Den Haag, 20 juli 2021 - De beslissing van Shell om in beroep te gaan is een “verkeerd signaal” vindt Milieudefensie directeur Donald Pols. ‘‘Shell kan zijn geld en energie beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering, hoe langer Shell daarmee wacht hoe ernstiger de gevolgen voor ons allemaal,’’ aldus Pols.

Op 26 mei 2021 legden de Haagse rechtbank Shell op om in uiterlijk 2030 45% van zijn CO2 uitstoot te verminderen ten opzichte van 2019. De rechters bepaalden dat dit nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. De zaak was aangespannen door Milieudefensie samen met 6 andere organisaties en 17000 mede-eisers. 

Donald Pols, directeur van Milieudefensie: ‘‘We staan met zijn allen voor een enorme klus. De rechtbank heeft Shell opgedragen een grotere bijdrage te leveren aan het stoppen van de klimaatcrisis. In hoger beroep gaan is uitstel en gevaarlijk voor onze toekomst. De rechters stelden dat Shell zijn zorgplicht dreigt te schenden en dat daarom een reductieverplichting op zijn plaats is. Shell heeft vanaf het begin van de rechtszaak aangegeven dat het bedrijf dit geen kwestie voor de rechter vindt. Daar was de rechtbank van Den Haag het dus niet mee eens.'' Shell gaat op diverse punten uit het vonnis in hoger beroep.

Roger Cox, advocaat van Milieudefensie, stelt: ‘‘De rechters hebben in het vonnis een weloverwogen oordeel geveld over Shell. Wij zien het hoger beroep met vertrouwen tegemoet. De wetenschap is duidelijk over de gevolgen en oplossingen van gevaarlijke klimaatverandering.’’

 

Keerpunt

De overwinning  was een keerpunt in de strijd tegen klimaatverandering. Voor het eerst in de geschiedenis is een groot vervuilend bedrijf verantwoordelijk gehouden voor zijn aandeel in gevaarlijke klimaatverandering. Bovendien bevestigden de rechters dat Shell door zijn grote bijdrage aan de wereldwijde CO2 uitstoot een gevaar vormde voor de mensenrechten.Wereldwijd. De uitspraak is een precedent voor andere rechtszaken wereldwijd. Bijvoorbeeld in Frankrijk waar het olie- en gasbedrijf Total voor de rechter moet verschijnen vanwege een vergelijkbare klimaatzaak. Pols: “Klimaatrechtszaken brengen het stoppen van gevaarlijke klimaatverandering dichterbij maar er is veel meer nodig. Daarom blijven we overheden, bedrijven en sectoren oproepen om de ambities te verhogen en hun CO2 uitstoot snel omlaag te brengen. Shell gaat nu in hoger beroep maar de weg naar een duurzame samenleving is al ingeslagen.“

 

  • De zes mede-eisende organisaties zijn: Action Aid, Both ENDS, Fossielvrij Nederland, Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief  en de Waddenvereniging

 

Volg Donald Pols op Twitter