07 juni 2021

Klimaatfietsers uit 10 provincies naar Den Haag voor betere regels vervuilende bedrijven

Klimaatfietsers uit 10 provincies naar Den Haag voor betere regels vervuilende bedrijven

 

Amsterdam, 7 juni 2021-  Vanaf vandaag vertrekken vanuit 10 provincies fietsers van lokale Operatie Klimaatgroepen van Milieudefensie voor een fietstocht naar Den Haag. De groepen starten vanaf een vervuilend bedrijf in hun provincie zoals Tata Steel, RWE, Friesland Campina, Shell, Vion, RWE en Chemelot.  De fietsers eisen een eerlijk klimaatbeleid in het regeerakkoord.  De overheid moet nu eindelijk regels opstellen voor vervuilende bedrijven en een eerlijke CO2-heffing invoeren, zodat de vervuiler betaalt.

 

Na de historische uitspraak tegen Shell moet nu de overheid zorgen dat de grootste vervuilers meedoen, anders gaan we gevaarlijke klimaatverandering niet stoppen, is de motivatie van deze fietsers. De actie is bedoeld om de overheid erop te wijzen dat grote vervuilers niet uit zichzelf verduurzamen. Daarom moet de politiek deze bedrijven snel reguleren en laten betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken. De fietsers vragen de politici om klimaat op 1 te zetten in het regeerakkoord en een eerlijke CO2-heffing in te voeren voor grote bedrijven.

 

Zet Klimaat op 1

Quote Teun Otte, woordvoerder Noord-Holland: “Wij vertrekken met de fiets bij Tata Steel (Hoogovens). Dat is de grootste industriële CO2-uitstoter van Nederland. Tata stoot 6,8 megaton­ uit, dat is gigantisch. Tata doet te weinig om hun vervuiling te verminderen. Daarom roepen wij de formerende politici op: Zet Klimaat op 1 en regel dat vervuilende bedrijven stoppen met het veroorzaken van klimaatverandering."   

 

Van Vervuiler naar Formatie

Op donderdagochtend 10 juni arriveren de groepen in Den Haag onder het motto: Van Vervuiler naar Formatie. In Den Haag fietsen zij naar de Hofvijver waar zij gezamenlijk een klemmend beroep doen op de formerende politici om grote bedrijven de rekening te laten betalen van hun eigen vervuiling door het invoeren van een eerlijke CO2-heffing. Nederland moet in 2030 65% minder CO2 uitstoten en zich houden aan het Parijsakkoord.

 

Bannerdrop

 

Op donderdagochtend 06.00 uur hangen vertegenwoordigers van lokale Operatie Klimaatgroepen van Milieudefensie een grote banner op, soms van 10 meter lang en 2 meter hoog, bij een vervuilend bedrijf in hun provincie zoals Tata Steel, RWE, Friesland Campina, Shell, Vion, RWE, NAM, Nobian, Lelystad Airport, Yara Sluiskil en Chemelot  met als tekst: Hey Den Haag!  65% minder CO2: dan moet ook mee! #KlimaatOp1

 

De actie is geen aanklacht tegen het bedrijf maar is gericht op het nieuwe kabinet om regels op te stellen. De bannerdrop maakt onderdeel uit van de actie: Van Vervuiler naar Formatie.