17 december 2020

'Klimaatzaak tegen Shell gaat over verantwoordelijkheid'

'Klimaatzaak gaat over verantwoordelijkheid' 

Den Haag, 17 december 2020 - In de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell heeft vandaag een van de 17.379 mede-eisers de rechters toegesproken. Anne Chartau (24), voorzitter van JMA, las een verklaring voor namens jongeren: "De vraag die in deze zaak steeds opnieuw wordt gesteld is: wie heeft welke verantwoordelijkheid? Soms lijkt het alsof mijn eigen verantwoordelijkheid gelijk is aan die van Shell. Maar ik dóe al mee, ik doé al mijn best. En ik heb niet dezelfde toegang als Shell tot overheden, investeerders en lobby-organisaties. Ik sta hier namens die miljoenen jongeren die in Nederland, in Europa en overal op de wereld zij aan zij stonden voor het klimaat. Namens de kinderen die nog niet zijn geboren. Zodat wij een toekomst hebben om naar uit te kijken. Om blij van te worden, om trots op te zijn." 

Het is voor het eerst dat een olie- en gasbedrijf via de rechter gevraagd wordt om een duurzamere koers te varen. De eisers willen dat Shell over tien jaar 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019. Dat maakt deze klimaatzaak uniek. Ook kan de zaak volgens de eisers grote gevolgen hebben voor fossiele bedrijven over de hele wereld. 

Zaak van ons allemaal
Donald Pols, directeur Milieudefensie: "Deze klimaatzaak is een zaak van ons allemaal. Toch heeft Shell er vandaag weer alles aan gedaan om elke verantwoordelijkheid van de hand te wijzen. Anne wil een leefbare wereld en dan is het absoluut noodzakelijk dat Shell ook meedoet om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. We hopen dat de rechter ook tot die slotsom komt."

Pols: "Het lijkt soms alsof de klimaatdiscussie gaat over wie allemaal niet verantwoordelijk is. We zijn deze zaak begonnen omdat we er van overtuigd zijn dat we als samenleving gevaarlijke klimaatverandering kunnen voorkomen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt - ook en vooral grote vervuilers - te beginnen bij Shell.

Juridisch gevecht voor een leefbare planeet
Roger Cox, advocaat van Milieudefensie is hoopvol na afloop van de hoorzittingen: "Als je ziet hoe weinig van onze punten feitelijk zijn betwist dan ben ik hoopvol over de uitkomst van deze zaak. Wij hebben denk ik gedurende de vier zittingdagen hard  kunnen maken dat Shell een verantwoordelijkheid heeft die ze moeten nemen om een veilige toekomst te garanderen voor onze kinderen. Het is nu wachten of de rechter die overtuiging met ons deelt en Shell tot verandering dwingt."

Het oordeel van de rechters in deze klimaatzaak komt op 26 mei 2021 om 16.00 uur.

 

Meer informatie

 

Volg JMA op Twitter

Volg Donald Pols op Twitter