12 december 2020

Nederland kan niet achterblijven nu Verenigd Koninkrijk stopt met fossiele exportsteun

Nederland kan niet achterblijven nu Verenigd Koninkrijk stopt met fossiele exportsteun

Amsterdam, 12 september 2020 – Nu het Verenigd Koninkrijk aankondigt te stoppen met exportsteun voor fossiele projecten, is er voor Nederland geen excuus meer om af te wachten. Dat vinden milieuorganisaties Both ENDS, Oil Change International en Milieudefensie. Dat is nodig voor de klimaatafspraken van het Parijsakkoord. Komende week stemt de Kamer over moties om een einde te maken aan de exportsteun voor winning, verwerking en transport van olie, gas en kolen.

Vandaag precies vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs, maakt het Verenigd Koninkrijk bekend zo snel mogelijk te stoppen met overheidssteun voor fossiele projecten in het buitenland. Het VK is de eerste grote economische macht die deze stap zet. De laatste vier jaar bedroeg de steun van het Verenigd Koninkrijk aan fossiele projecten in het buitenland in totaal £21 miljard, bijna 23 miljard Euro.

 

Nu Nederland nog

Nederland steunt de fossiele sector jaarlijks met 8.3 miljard euro. Hiervan gaat 2.9 miljard euro naar fossiele projecten in het buitenland, vooral via de Nederlandse exportkredietverzekeraar Atradius DSB en ontwikkelingsbank FMO.  Door in te blijven zetten op fossiel wordt bovendien de omschakeling naar een duurzame economie belemmerd”, zegt Niels Hazekamp, beleidsadviseur bij Both ENDS.

 

Geen gouden standaard

Dit is een belangrijk signaal dat het tijdperk van publiek geld voor de fossiele industrie ten einde komt. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of het VK nu het juiste voorbeeld geeft. Daarvoor zou ‘t ogenblikkelijk moeten stoppen met steun voor fossiel, zonder uitzonderingen voor bijvoorbeeld gascentrales. Ook nationale subsidies voor fossiel moeten worden beëindigd”, zegt Laurie van der Burg, Senior Campaigner bij Oil Change International (OCI).

 

Fossiele verslaving niet langer exporteren

Ondanks dat de details nog moeten worden uitgewerkt is de aankondiging van premier Johnson een belangrijke stap in de juiste richting. Nu Nederland nog. Als Rutte en Kaag de klimaatdoelen en de rechten van mensen ook buiten Nederland serieus nemen dan volgen zij dit voorbeeld vandaag nog. We moeten echt  stoppen met het exporteren van onze fossiele verslaving naar het buitenland’’, zegt Isabelle Geuskens, beleidsmedewerker Eerlijke Transitie bij Milieudefensie.

 

Mozambikanen willen eerlijke en duurzame energie

Momenteel overweegt de Nederlandse overheid om een groots gasproject in Mozambique te steunen via haar exportkredietverzekering. Mensen in Mozambique ervaren de gevolgen van investeringen in dit soort projecten. "Iedereen die gasprojecten in Cabo Delgado steunt, draagt bij aan mensenrechtenschendingen, onrechtvaardigheid, en meer gewapend conflict in de regio”, zegt Anabela Lemos van Justice Ambiental in Mozambique. “Dit verergert de klimaatcrisis hier, terwijl juist Mozambique daar zo kwetsbaar voor is. We hebben in Mozambique eerlijke, duurzame oplossingen voor de gemeenschap nodig, en ja, dat vereist systeemverandering en een einde aan steun voor de verkeerde projecten.