20 oktober 2022

Persaankondiging: Actiegroep Milieudefensie bezorgt boodschap namens 24.000 mensen bij Shell-kantoor in Den Haag: “Je mag de rechter niet negeren”

Actiegroep Milieudefensie bezorgt boodschap namens 24.000 mensen bij Shell-kantoor in Den Haag: “Je mag de rechter niet negeren”

 

Amsterdam, 20 oktober 2022 – Een groep burgers van Operatie Klimaat, een actiegroep van Milieudefensie, voert 27 oktober actie bij Shell in Den Haag. Als postbezorgers brengen ze namens 24.000 bezorgde mensen een belangrijk bericht aan de bestuursleden van Shell, waarin te lezen is dat het oliebedrijf zich aan het vonnis van de rechter moet houden. Shell negeert de kraakheldere uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak, die oordeelde dat ze hun CO2-uitstoot voor 2030 moeten halveren. Daan van der Werf (27) doet mee aan de actie: “Zelf werk ik in de zonnepanelen, een branche, waarin hard gewerkt wordt aan een groene toekomst. Dat een groot bedrijf als Shell ondertussen op volle snelheid doorgaat met vervuilen en zelfs de rechter negeert, gaat er bij mij absoluut niet in.”

 

Shell brengt mensenlevens in gevaar

Milieudefensie won de zaak tegen Shell samen met ruim 17.000 mede-eisers. Door het vonnis te negeren en een enorme hoeveelheid CO2 te blijven uitstoten, brengt het oliebedrijf mensenlevens in gevaar. Van der Werf: “Ruim een jaar na de uitspraak van de rechter in de Shell-zaak, lijkt het bestuur het vonnis – pijnlijk genoeg – naast zich neer te leggen. Dat is zorgelijk in tijden van een klimaatcrisis. Wij komen in actie om duidelijk te maken dat het tijd is voor verandering.”  Uit recent onderzoek van Oil Change International en Milieudefensie blijkt dat nieuwe gas- en olieprojecten goed zijn voor 4,3 miljard ton extra CO2. Dat is 30 keer de uitstoot van heel Nederland in 2021.

 

Verantwoordelijkheid

Tijdens de actie zullen de actievoerders, verkleed als postbodes de oproep aan het bestuur van Shell in grote postzakken bij het Shell-kantoor in Den Haag afleveren. Van der Werf: “Deze boodschap breng ik namens de ruim 24.000 mensen die deze kaart ondertekend hebben. Iedereen heeft zich aan regels te houden en heeft een verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat de bestuurders van Shell die nemen.”

 

Een zaak voor iedereen

De actiegroep zal ook een grote ansichtkaart presenteren met voorbeelden van recente klimaatrampen, die een gevolg zijn van klimaatverandering. Ondanks het vonnis van de rechter waarin staat dat Shell zijn uitstoot met 45% moet reduceren voor 2030, zijn ze nog (deels)eigenaar van 750 onaangeboorde olie- en gasreserves. Van der Werf: “Dat gaat om gasbronnen onder Argentinië en Brazilië, maar ook veel dichter bij huis: op de Wadden, een natuurgebied dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Als Shell blijft doorgaan met zoveel CO2 uitstoten, gaan wij ook door met onze acties om onze zorgen te uiten. Deze zaak raakt ons allemaal.”

 

Meer informatie