11 juli 2022

Persaankondiging: Jongerentak Milieudefensie brengt Ahold brandbrief over klimaat

Jongerentak Milieudefensie brengt Ahold brandbrief over klimaat

 

“Ahold praat groen, maar ligt op een ramkoers met het klimaat”

Amsterdam, 12 juli 2022 - Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerentak van Milieudefensie, overhandigt op 12 juli hun brandbrief met vier klimaateisen aan Ahold Delhaize, omdat het bedrijf nog steeds gevaarlijke, onomkeerbare klimaatverandering veroorzaakt. Daarna krijgt Ahold een lesje duurzaamheid, met concrete klimaateisen. De jongeren in pak, geven college met flipovers, op de stoep voor het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam.

De Ahold-top praat wel groen maar blijft gewoon vervuilen”, stelt Neele Boelens (20) van JMA. “Als marktleider heeft Ahold veel invloed op toeleveranciers en klanten. Die macht zet het bedrijf niet in voor het klimaat en niet voor zijn eigen toekomst noch voor die van tienduizenden werknemers en miljoenen klanten.”

Ahold haalde afgelopen week een slechte notering op de Klimaatcrisis-Index van Milieudefensie, de eerste inventarisatie van de klimaatplannen van de grootste uitstoters van Nederland. 

95% van de uitstoot van Ahold is gelinkt aan de producten het bedrijf verkoopt. In de Klimaatzaak tegen Shell stelde rechtbank dat het bedrijf ook verantwoordelijk is voor de uitstoot die leveranciers en klanten veroorzaken. Wat geldt voor Shell geldt ook voor andere grote vervuilers. Boelens: “Maar dat lijkt bij Ahold Delhaize nog niet doorgedrongen. Daarom geven wij hen vier zeer concrete klimaateisen. Daarmee kunnen ze wel klimaatresultaat boeken.

Geschrokken van de teleurstellende resultaten van de 29 bedrijven op de Klimaatcrisis-Index is Milieudefensie juridisch vooronderzoek gestart naar een selectie van deze vervuilers.

 

Volg Neele Boelens op Twitter

Lees meer over JMA en Ahold Delhaize