17 november 2021

Friends of the Earth Kameroen en Milieudefensie reageren op voorstel Timmermans

Friends of the Earth Kameroen en Milieudefensie reageren op voorstel Timmermans

 

Amsterdam, 17 november 2021 - Het is goed dat de Europese Commissie ontbossing wil aanpakken, maar de manier waarop zij dat wil doen gaat niet ver genoeg. Dat stellen Milieudefensie en zusterorganisatie Friends of the Earth Kameroen. Zij reageren daarmee op het voorstel van Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) om eisen te stellen aan de import van producten als rundvlees, soja, palmolie, hout, cacao en koffie.

 

 

Samuel Nguiffo is secretaris-generaal van Friends of the Earth in Kameroen, de zusterorganisatie van Milieudefensie. Hij mist in dit voorstel pogingen om de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen te verdedigen: "We hebben interventies nodig waardoor industriële landbouwbedrijven en houthakkers hun licenties moeten overdragen aan agro-ecologische bosbeheerders die zich richten op de belangen van lokale gemeenschappen."

 

Wouter Kolk, campaigner bij Milieudefensie: "Goed dat de Europese Commissie ontbossing wil aanpakken, maar deze aanpak gaat niet ver genoeg. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen gaan volledig vrijuit terwijl ze met miljarden euro’s de klimaatcrisis aanwakkeren. Bovendien vallen mensenrechten en cruciale natuur- zoals savannes- buiten de boot. Om wereldwijde ontbossing te stoppen, moet de Nederlandse regering veel meer doen. Doen we dat niet, dan blijft Europees geld de regenwouden vernietigen die cruciaal zijn voor biodiversiteit en het koelen van de atmosfeer."