13 oktober 2020

Reactie op de stikstofplannen van minister Schouten: Pappen en nat houden

"Wetsvoorstel van landbouwminister Schouten komen neer op pappen en nat houden"

 

Amsterdam, 13 oktober 2020 - De reactie van Mobilisation for the Environment, Greenpeace Nederland en Milieudefensie op de brieven over het wetsvoorstel die landbouwminister Carola Schouten dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer stuurde. 

 

"Het belangrijkste advies van commissie Remkes om de stikstofuitstoot binnen tien jaar te halveren, slaat de minister met deze brieven in de wind. Absurd, want alleen die halvering kan unieke en kwetsbare natuur daadwerkelijk beschermen.” Dat zegt Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment in reactie op de brieven die landbouwminister Schouten dinsdagmiddag aan de kamer stuurde. Vollenbroek spreekt mede namens Milieudefensie en Greenpeace Nederland.

 

Johan Vollenbroek: “De minister had geschiedenis kunnen schrijven door het roer drastisch om te gooien en op korte termijn in te zetten op een omslag naar ecologische landbouw met veel minder dieren. Die omslag is noodzakelijk voor een gezonde natuur. De plannen van het kabinet blijven juridisch wankel en dragen onvoldoende bij aan de noodzakelijk omslag in de landbouw. De commissie Remkes heeft nadrukkelijk maar tevergeefs aangedrongen op een resultaatsverplichting van 50 procent minder uitstoot. Het wetsvoorstel komt neer op pappen en nathouden. Nieuwe gerechtelijke procedures zijn onvermijdelijk, en die zal de staat dan weer verliezen.

 

Het kabinet negeert ook de adviezen van de commissie Hordijk. De commissie wees erop dat verkeersuitstoot onterecht anders wordt beoordeeld dan van andere bronnen, zoals de veehouderij en de bouw. De commissie noemde dit onverdedigbaar. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, sluit zich daarbij aan: “Hoe bestaat het dat het kabinet de uitstoot van het verkeer negeert als dat verder dan 5 kilometer van de weg af neerslaat? Alsof het daar de natuur niet vernietigt!