09 oktober 2020

Update Milieudefensie rechtszaak Nigeria

Update Milieudefensie rechtszaak Nigeria

Amsterdam, 9 oktober 2020 - Reactie Milieudefensie na afloop van de tweedaagse zitting bij het hof in de zaak van vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie tegen Shell

 

Donald Pols, directeur Milieudefensie: "Opnieuw is duidelijk geworden dat Shell winst boven mensenlevens stelt. De advocaten van Shell hebben vandaag en gisteren, net als de afgelopen twaalf jaar, alles uit de kast gehaald om de oliegigant weg te laten komen met het verwoesten van de levens van mensen in de Nigerdelta. Door waar ze konden de zaak tegen te werken. Shell verdient in Nigeria miljarden, maar weigert om de gelekte olie adequaat op te ruimen en de boeren en vissers te compenseren voor de geleden schade. Ik heb er vertrouwen in dat het Hof op 18 december 2020 na ruim 12 jaar een uitspraak zal doen die de vier Nigeriaanse eisers en hun dorpsgenoten weer een toekomst geeft."

 

Donald Pols kreeg ook nog de gelegenheid om het hof  toe te spreken.

"Geachte voorzitter, het gaat in deze zaak om mensen. Mensen die prima konden rondkomen van de opbrengst van hun land en de visserij. Mensen met alle sores die mensen kennen, en alle geluk.

 

Maar dat was voordat Shell in hun regio arriveerde. Sinds Shell zijn ze door de olievervuiling niet meer in staat zijn om hun kinderen naar school te sturen omdat daar geen geld meer voor is. Ondertussen verdienden Shell en haar aandeelhouders miljarden.

 

Shell maakt het een zaak van procedures, van Nigeriaanse vs Engelse vs Nederlandse recht. Voor de boeren is het een zaak van gerechtigheid.

 

Er wordt in die regio miljarden verdient, maar de werkloosheid is twee keer zo hoog als in de rest van het land. Vrouwen krijgen twee keer zo vaak een miskraam en baby's sterven twee keer zo vaak voor de eerste verjaardag. Allemaal omdat de bewoners van de Nigerdelta dag in dag uit olie ademen, eten en drinken.

 

De aanwezigheid van Shell heeft ingrijpende gevolgen voor de lokale bevolking. Gezien de enorme bedragen die Shell er aan verdiende, heeft Shell er een vergelijkbaar grote rol bij het oplossen van deze gevolgen voor de bevolking.

 

Het onbeschrijfelijke leed veroorzaakt door olievervuiling naast je neerleggen getuigt niet alleen van weinig inlevingsvermogen door Shell, maar is een onrecht dat alleen als u als rechter kan herstellen."

 

Volg Donald Pols op Twitter