10 september 2020

Nederlanders tegen Mercosur-verdrag

Nederlanders tegen Mercosur-verdrag

Amsterdam, 10 september 2020 - Ontbossing en milieuschade is voor 71% van de Nederlanders reden genoeg om tegen het Mercosur verdrag met vier Zuid-Amerikaanse landen te zijn. Dit blijkt uit een opiniepeiling die onderzoeksbureau YouGov heeft afgenomen onder ruim 5000 mensen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Milieudefensie is tegen het Mercosur verdrag omdat het slecht is voor mens, dier en klimaat en meer macht geeft aan multinationals.

In het handelsakkoord wordt onder meer afgesproken dat er over een periode van vijf jaar 100.000 ton aan vlees belastingvrij geïmporteerd kan worden door de EU. De vleesproductie in de Mercosur-landen, waaronder Brazilië, voldoet vaak niet aan de hoge standaarden in de EU. Bovendien leidt de toename van rundvleesproductie in de Mercosur-landen vaak tot meer ontbossing en het verlies van biodiversiteit in het Amazonegebied.

 

Niet duurzaam

Milieudefensie vindt samen met de andere partners van de HandelAnders coalitie dat verdragen zoals CETA en Mercosur onverenigbaar met een klimaateconomie waarin klimaat en economie elkaar versterken. Dit komt overeen met het standpunt van de Tweede Kamer, die in juni een motie tegen Mercosur heeft aangenomen door een brede coalitie bestaande uit linkse, rechts en centrum-partijen.

Sjoukje van Oosterhout, campaigner Milieudefensie: "Het Nederlandse publiek zit overduidelijk niet te wachten op klimaatverwoestende verdragen zoals EU-Mercosur. De Tweede Kamer sprak zich in juni ook al uit tegen dit achterhaalde verdrag dat desastreuze gevolgen heeft voor bewoners van het Amazonegebied, boeren en de natuur. Het is absurd dat in deze klimaatcrisis nog steeds verdragen worden onderhandeld die lijnrecht tegenover klimaat- en landbouwbeleid staan. Hoog tijd dat vrijhandelsakkoorden als Mercosur en CETA definitief in de prullenbak verdwijnen." 

 

Meer informatie

 

Volg Sjoukje van Oosterhout op Twitter