Kabinet blijft olie, gas en kolen subsidiëren, wacht op energieplannen EU
Kabinet blijft olie, gas en kolen subsidiëren, wacht op energieplannen EU
Amsterdam, 14 september 2020 - Fiscale prikkels voor fossiele brandstoffen passen niet in de energietransitie, erkent het kabinet vandaag in reactie op onderzoek van Milieudefensie en Oil Change International. Toch doet minister Wiebes in een brief aan de Kamer geen enkel voorstel om de miljardensteun af te bouwen.
Afschaffing van subsidies kan volgens Wiebes alleen in Europees verband. Milieudefensie vindt dat het kabinet zelf verantwoordelijkheid moet nemen. Directeur Donald Pols: “De fossiele industrie krijgt van de Nederlandse regering nog altijd meer dan 15.000 euro overheidssteun per minuut. Het kabinet doet er niks aan en wacht op de EU. Maar Nederland kan vandaag nog besluiten om een einde te maken aan de miljoenen voordelen voor de zware industrie en de exportsteun voor de mondiale fossiele infrastructuur.“
Tot voor kort ontkende de Nederlandse overheid fossiele steun te verlenen, maar uit het onderzoek van Milieudefensie bleek in juli van dit jaar dat de steun van Nederland aan de fossiele sector tussen 2016 en 2020 tenminste 8,3 miljard euro per jaar bedroeg. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het afschaffen van 5 miljard aan steun net zoveel klimaatwinst kan opleveren als de sluiting van 3 kolencentrales. Onderzoek dat het kabinet liet doen, komt uit op ruim 4 miljard euro aan fossiele steun per jaar.
Nederland heeft ingestemd uiterlijk dit jaar te stoppen met subsidies die schadelijk zijn voor het klimaat, onder andere in de G20, bij de ondertekening van het Parijs-akkoord en ook in het Environment Action Programme van de EU uit 2013. Pols: ”Daarbij kan de regering de opkomende economische crisis gebruiken om sneller over te schakelen naar een schone economie waarvan we ook op lange termijn profijt hebben. Daar past het subsidiëren van fossiele energie niet meer in. Dus overheid, stop je subsidies voor fossiel en subsidieer onze groene toekomst.”
Meer informatie
- Brief van minister Wiebes aan de Kamer
- Beantwoording Kamervragen van GL
- Beantwoording Kamervragen van D66
- Subsidies and Public Finance for Fossil Fuels in the Netherlands, onderzoek 2020
Volg Donald Pols op Twitter