Milieudefensie-directeur oog in oog met Shell-ceo op jaarvergadering in Londen

PERSBERICHT 

Milieudefensie-directeur oog in oog met Shell-ceo op jaarvergadering in Londen

Londen, 20 mei 2025 - Milieudefensie heeft dinsdag kritische vragen gesteld op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell. Dat gebeurde een week nadat de klimaatorganisatie aankondigde een tweede Klimaatzaak tegen het bedrijf te starten. In Londen stond Milieudefensie-directeur Donald Pols voor het eerst oog in oog met Shell-ceo Wael Sawan.

In de zaal, waar meer beveiliging dan aandeelhouders aanwezig leken te zijn, stelde Pols onder meer een vraag over de 700 olie- en gasvelden die Shell nog in de pijplijn heeft, waardoor de uitstoot blijft groeien. Milieudefensie kondigde vorige week een nieuwe Klimaatzaak tegen Shell over nieuwe olie- en gasvelden aan.

Shell ging niet in op de 700 olie- en gasprojecten die ze in de pijplijn. Het bestuur liet weten voor de termijn verstrijkt te gaan reageren op de aansprakelijkstelling. Pols: "Shell blijft zich verschuilen achter overheden en en consumenten, terwijl de rechter in november duidelijk heeft geoordeeld dat Shell een eigen verantwoordelijkheid heeft om zijn uitstoot terug te dringen."

Sjoukje van Oosterhout, hoofdonderzoeker van Milieudefensie, onderstreepte tijdens de jaarvergadering dat met de investeringen in nieuwe olie- en gasvelden Shell's uitstoot blijft groeien. Daarmee voldoet het bedrijf niet aan zijn zorgplicht en loopt het juridisch risico. Van Oosterhout: "Shell blijft juridisch kwetsbaar, dat werd vandaag wederom duidelijk. We nemen de antwoorden mee in het formuleren van de eisen in onze tweede rechtszaak tegen Shell."

Cassatie in eerste Klimaatzaak

In de uitspraak in de eerste Klimaatzaak tegen Shell in 2021 oordeelde de rechter voor het eerst dat Shell een verplichting heeft om zijn totale uitstoot te verminderen. Sindsdien heeft het bedrijf besloten te investeren in 32 nieuwe olie- en gasvelden. In februari kondigde Milieudefensie aan in cassatie te gaan in de eerste Klimaatzaak tegen Shell. In die zaak draait het om het verminderen van de totale uitstoot van Shell in lijn met het klimaatakkoord van Parijs in de periode tot 2030. Deze procedure loopt nog en is onverminderd van groot belang.


Volg Donald Pols op LinkedIn.

 

Meer informatie

  • Lees het rapport waaruit blijkt dat Shell nog 700 olie- en gasvelden in de pijplijn heeft zitten.
  • Lees de aansprakelijkstelling van de nieuwe Klimaatzaak tegen Shell.
  • Lees hier meer over de nieuwe Klimaatzaak tegen Shell.