24 november 2024

Milieudefensie: “Deal klimaattop is klap in gezicht van slachtoffers gevaarlijke klimaatverandering”

PERSBERICHT 

Milieudefensie: "Deal klimaattop is klap in gezicht van slachtoffers gevaarlijke klimaatverandering"

Amsterdam, 24 november 2024 - Rijke landen hebben hun zin gekregen op de klimaattop in Bakoe. Dat stelt Nine de Pater, woordvoerder van Milieudefensie. "Deze deal is een klap in het gezicht van alle mensen die nu al geteisterd worden door de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering."

Er is jaarlijks een bedrag van minimaal 1.000 miljard nodig om arme landen te beschermen en te helpen verduurzamen. Uiteindelijk komen de rijke landen met een schamele 300 miljard over de brug. De Pater: De landen kwamen in Bakoe bij elkaar om te praten over geld. Maar toen het daarover ging bleven de rijksten stil. Ik snap volledig dat de vertegenwoordigers van de armere landen woest waren. Zij dragen het minst bij aan de klimaatcrisis, maar ervaren de meeste gevolgen van klimaatverandering. 300 miljard is beschamend: klimaatrechtvaardigheid was ver te zoeken op deze COP. "

Prioriteiten bij olie en gas
Deze COP maakt opnieuw pijnlijk duidelijk waar de prioriteiten liggen van vermogende landen, stelt De Pater. Jaarlijks gaan er in de Europese Unie nog altijd honderden miljarden naar fossiele subsidies. Alleen al in Nederland meer dan 40 miljard euro. Minister Hermans had tijdens deze COP de kans om dit recht te zetten. Dat deed ze niet. Sterker, tijdens de persconferentie van 19 november kon ze niet één concrete stap noemen richting het afschaffen van deze subsidies.”

Onderhandelingen over de volgende concrete stappen voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen zijn tijdens deze COP, waar zo'n 1800 lobbyisten van de fossiele industrie rondliepen, vastgelopen en uitgesteld. Wel heeft de fossiele industrie een extra levenslijn toegeworpen gekregen in de vorm van koolstofmarkten.  "Dit uitstelgedrag is desastreus voor de planeet en miljoenen mensenlevens”, zegt De Pater. “De grootste vervuilers moeten grote stappen nemen om gevaarlijke klimaatverandering te beperken. Ook de rechter bevestigde in het hoger beroep tegen Shell dat nieuwe olie- en gasbronnen het klimaatakkoord van Parijs in gevaar brengen."

Een belediging voor het mondiale Zuiden
 De reacties van zusterorganisaties van Milieudefensie uit het mondiale Zuiden zijn niet mals. Ze zien met lede ogen aan hoe de onderhandelaars er niet in slagen om de meest kwetsbare landen te beschermen.

"Zonder toereikende klimaatfinanciering neemt Afrika's klimaatkwetsbaarheid nog meer toe. De uitdagingen om te leven met de impact van klimaatverandering worden voor gemeenschappen die nu al in armoede leven steeds groter. Landen zullen steeds minder kunnen uitgeven aan essentiële levensbehoeften zoals gezondheidszorg en onderwijs. Waardoor ongelijkheid nog groter wordt." Aldus Kholwani Simelane van Friends of the Earth Africa.

'Een belediging aan ontwikkelingslanden' noemt Meena Raman van Friends of the Earth Malaysia de toezeggingen van rijke landen. "De historisch grootste vervuilers weigeren hun verantwoordelijkheid na te komen en hun schulden in te lossen."