PERSBERICHT
Gerechtshof: 'Shell is tegenover burgers verplicht om uitstoot van CO2 te beperken'
Den Haag, 12 november 2024 - Het Gerechtshof oordeelt in het hoger beroep van de Klimaatzaak tussen Milieudefensie en Shell dat de olie- en gasgigant wel een verantwoordelijkheid heeft in het verminderen van zijn uitstoot, maar legt geen concrete reductieverplichting op.
“Een ding is helder: het aanpakken van grote vervuilers is een marathon en geen sprint. We gaan hoe dan ook door tot alle vervuilende bedrijven stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering", zegt Milieudefensie-directeur Donald Pols na een eerste analyse van het arrest.
Milieudefensie en haar advocaten zien een aantal belangrijke aanknopingspunten om op door te bouwen in de juridische strijd tegen grote vervuilende bedrijven. Advocaat Roger Cox: “Dit is een uitspraak voor het hele bedrijfsleven en niet alleen voor Shell. Het Gerechtshof spreekt heel duidelijk uit dat niet alleen landen, maar ook bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om hun uitstoot te reduceren in lijn met het klimaatakkoord van Parijs."
Mensenrecht
Daarnaast onderstreepte het Gerechtshof dat 'bescherming tegen klimaatverandering een mensenrecht is en dat ook bedrijven zoals Shell mensenrechten hebben te beschermen'. Ook stelden de rechters dat Shell verantwoordelijk is voor het verminderen van zijn CO2-uitstoot om gevaarlijke klimaatverandering te beperken en dat de bijna 800 nieuwe olie- en gasvelden haaks staan op de doelen in het klimaatakkoord van Parijs. Het Gerechtshof wijst daarnaast op de Europese klimaatplicht, die grote vervuilers zoals Shell verantwoordelijk houdt voor het maken van een klimaatplan en het reduceren van hun uitstoot in lijn met het Parijs-akkoord.
Pols sprak voor de rechtbank tientallen mensen toe die de zaak vanaf het begin een warm hart toedragen: "Shell is en blijft een van de grootste vervuilers ter wereld en moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor zijn bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering. Wij staan voorop in de strijd met alle duizenden mensen die ons steunen."
Milieudefensie startte de rechtszaak in 2018 met zes mede-eisende organisaties* en met steun van meer dan 17.000 mensen.
Meer informatie: