19 september 2024

Klimaatrapport ING slecht nieuws voor de planeet: "Verantwoordelijk voor 4 keer meer uitstoot dan gedacht"

 

PERSBERICHT

Klimaatrapport ING slecht nieuws voor de planeet: "Verantwoordelijk voor 4 keer meer uitstoot dan gedacht"

Amsterdam, 19 september 2024 - Vandaag publiceert ING een nieuwe klimaat update. Milieudefensie heeft de plannen gelezen en is teleurgesteld. Directeur Donald Pols: "ING’s uitstoot is 207 megaton hoger dan ING tot nu toe zei, en dit gaat nog maar over 22% van ING’s leningen. ING’s uitstoot is nu al anderhalf keer zo groot als Nederland, en dit is nog maar het topje van de ijsberg. ING gedraagt zich als een kat in het nauw uit angst voor de Klimaatzaak van Milieudefensie. ING weet allang dat hij moet stoppen met het financieren van álle olie- en gasbedrijven die nieuwe velden starten. Het is absurd dat ING nu door een slim PR-trucje voor de grootste vervuilers de oranje loper uit kan blijven rollen."

Anderhalf keer Nederland

ING geeft in zijn klimaatrapport meer inzicht in de uitstoot waar ING verantwoordelijk voor is. In maart dit jaar zei de bank dat hun uitstoot 57 megaton is in scope 1 en 2. "Nu komen ze dus met 22% van scope 3 uit op 264 megaton, een absurde verhoging. Dit laat opnieuw zien hoe belangrijk onze Klimaatzaak tegen ING is, gezien de grote impact die de bank heeft op ons klimaat", zegt onderzoeker Nicky van Dijk van Milieudefensie.

Emissiereductiedoelen

ING is trots op de zogenaamde ''Terra Approach", waarin de bank zijn emissiereductiedoelen heeft opgesteld, maar opvallend is dat maar een klein deel van ING's emissies onder die Terra Approach vallen, waardoor de bank dus alleen reductiedoelen heeft voor minder dan de helft van hun totale uitstoot. Pols: "De doelen voor dat kleine deel van de uitstoot schieten ernstig tekort als ING wil stoppen met het medeveroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. We zijn teleurgesteld in dit nieuwe klimaatbeleid en gaan verder met het voorbereiden van onze Klimaatzaak tegen deze bankier van de klimaatcrisis."


Meer informatie:

- Uitleg over verschillende scopes