Fotobericht - Unilever blijft juridisch kwetsbaar en zegt 'nee' tegen klimaatafspraken

FOTOBERICHT

Unilever blijft juridisch kwetsbaar en zegt 'nee' tegen klimaatafspraken

Londen, 1 mei 2024 – Unilever is niet van plan om zich aan internationale klimaatafspraken te houden, bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational in hartje Londen. CEO Hein Schumacher verkocht 75 activistische aandeelhouders van Milieudefensie ‘nee’, nadat zij hem vroegen of zijn bedrijf de uitstoot in 2030 met 48 procent* gaat reduceren, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

WETRANSFER LINK
Foto's vrij te gebruiken onder vermelding van: Wouter van Leeuwen

Het huidige klimaatbeleid van Unilever is “zo lek als een boodschappenmandje”, zegt Milieudefensie-woordvoerder Winnie Oussoren, op basis van nieuw onderzoek van Profundo. Ze noemt het "ronduit bizar" dat de multinational geen toekomstbestendig klimaatplan heeft. "De Unilever-bestuurders zouden zich moeten schamen. Ze veroorzaken voor honderden miljarden aan klimaatschade, terwijl de klimaatcrisis met de dag urgenter wordt. Ze kiezen duidelijk niet voor de wereld, maar voor winst." 

Afgelopen maandag publiceerde Milieudefensie een onderzoek van Profundo, waaruit blijkt dat Unilever verantwoordelijk is voor 268 miljard euro aan klimaatschade.

Ernstige schade

De helft van de omzet van Unilever is afhankelijk van palmolie, een product dat ontbossing veroorzaakt. Daarnaast doet Unilever nog zaken met bedrijven die gelinkt zijn aan mensenrechtenschendingen en veroorzaakte het in 2022 evenveel uitstoot als 5,7 miljoen huishoudens. Oussoren: "Genoeg reden om het roer om te gooien en te vergroenen, maar Unilever neemt zijn verantwoordelijkheid niet en blijft daardoor kwetsbaar voor een eventuele klimaatzaak."

*De volledige vraag die werd gesteld: "Gaat Unilever zijn uitstoot met 48% reduceren in 2030, ten opzichte van 2019, in absolute zin, in de gehele keten, dus scope 1, 2 en 3?"