08 april 2024

92% winst grote vervuilers naar aandeelhouder, maar geen geld voor klimaatambitie

Amsterdam, 8 april 2024 - Terwijl grote vervuilende bedrijven voor honderden miljarden* aan klimaatschade veroorzaken, keren ze gemiddeld 92% van de nettowinst uit aan hun grootaandeelhouders. Dat blijkt uit een rapport over 20 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven van Milieudefensie, SOMO en Profundo**. De vervuilers boekten sinds het klimaatakkoord van Parijs in totaal 317 miljard euro winst, maar dat
enorme bedrag werd niet geïnvesteerd in klimaatplannen die in lijn zijn met de internationale klimaatafspraken.

Honderden activistische aandeelhouders bezoeken daarom met het rapport onder de arm de aandeelhoudersvergaderingen van grote vervuilende bedrijven. Op woensdag 10 april, nog voor de laatste zittingsdag in het hoger beroep van de Shell-zaak, vormt de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize de eerste etappe van het aandeelhoudersseizoen van Milieudefensie.

Parijs of de rechtbank

Winnie Oussoren, voorzitter Milieudefensie Jong: “Grote vervuilende bedrijven boeken monsterwinsten ten koste van onze samenleving en planeet. Ondertussen wordt de grootaandeelhouder slapend nóg rijker. Met honderden activistische aandeelhouders zeggen we tegen de CEO’s: houd je aan het klimaatakkoord van Parijs of we zien je, net als Shell en ING, in de rechtbank.”

Vervuilers kunnen verduurzaming zelf betalen

Ahold Delhaize sluisde sinds het klimaatakkoord van Parijs 12,8 miljard euro door naar aandeelhouders, bij ING ging het om 19 miljard euro. Aandeelhouders van Unilever konden zich helemaal in de handen wrijven met 45 miljard euro aan uitkeringen. Wouter Kolk, campaigner van Milieudefensie: “Dit rapport bewijst dat grote vervuilende bedrijven hun verduurzaming makkelijk zelf kunnen betalen, maar dat ze ervoor kiezen superrijke grootaandeelhouders nog rijker maken. Ondertussen houden ze hun hand op bij de overheid. Ronduit schaamteloos, middenin de klimaatcrisis.”

Klimaatplan in lijn met internationale afspraken

Activistische aandeelhouders van Milieudefensie eisen tijdens de
aandeelhoudersvergaderingen dat bedrijven minimaal 48% minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019. Eerder verplichtte de rechter Shell tot een drastische uitstootreductie in de baanbrekende klimaatzaak van Milieudefensie.

 

Meer informatie

  • * Het rapport van Milieudefensie is tot stand gekomen op basis van onderzoek van SOMO en Profundo en is hier te vinden.
  • ** De bedrijven veroorzaakten gezamenlijk 761 miljard euro klimaatschade, heeft Profundo berekend. Dit is een conservatieve berekening, waarbij gefocust is op preventiekosten van klimaatverandering en bijvoorbeeld niet naar het repareren van de daadwerkelijke klimaatschade.
  • De vraag van Milieudefensie aan CEO’s: Gaat uw bedrijf de uitstoot in 2030 met minimaal 48% reduceren ten opzichte van 2019, in de gehele keten, in absolute zin, in scope 1, 2 en 3?
  • De aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize vindt plaats in het Zaantheater, op de Nicolaasstraat 3 in Zaandam en begint om 14.00 uur.
    De activistische aandeelhouders verzamelen zich om 13.00 uur voor het theatergebouw.