18 maart 2024

Milieudefensie en Oil Change International: Shell blijft schaamteloos boren aan vooravond hoger beroep


Amsterdam, 18 maart 2024 - Shell heeft nog ruim 800 te ontwikkelen olie- en gasvelden in de pijpleiding, blijkt vandaag uit nieuw onderzoek van Milieudefensie en Oil Change International (OCI). Shell wil nog tot ver na 2050 doorgaan met het oppompen van olie en gas. Vooral in Brazilië, Australië en Qatar staan projecten met een enorme CO-uitstoot op de planning. Ondertussen investeert Shell steeds minder in de duurzame tak. Deze plannen laten zien dat Shell schaamteloos winst verkiest boven alles, zegt campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie.

 

De nieuwe olie- en gas projecten van Shell komen uit een nieuwe inventarisatie van de databank Rystad Energy. Oil Change International (OCI) en Milieudefensie brengen dit onderzoek naar buiten aan de vooravond van het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell, waarvan de zittingsdagen op 2 april beginnen.

 

Shell wil ongeremd doorpompen 
Uit onderzoek van OCI en Milieudefensie in 2022 bleek al dat Shell moest stoppen met nieuwe olie- en gasvelden. Maar het tegenovergestelde gebeurt. De klimaatambities zijn naar beneden bijgesteld en Shell wil ongeremd doorpompen. Op dit moment heeft het bedrijf 813 onaangeboorde olie- en gasvelden op de plank liggen. Die zijn samen goed voor 5,3 miljard ton extra CO-uitstoot; 38 keer de uitstoot van heel Nederland in 2021. Sinds de uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell heeft het bedrijf het definitieve besluit genomen om 20 grote projecten te starten, waarvan 6 nieuwe in 2023.  

Nine de Pater: Ze gaan door met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering en het in gevaar brengen van mensenlevens. Zoals in Brazilië, waar Shell gigantische olievelden wil ontwikkelen waarvan de destructieve gevolgen voor het klimaat en de economische en sociale ontwrichting nog tot ver na 2050 merkbaar zullen zijn.

Kelly Trout, Hoofd research van OCI:Alle nieuwe projecten die Shell heeft gepland zijn in strijd met het Klimaatakkoord van Parijs. Elk project zorgt voor in nog meer gevaarlijke klimaatverandering en onomkeerbare schade. Shell is hét voorbeeld van een oliebedrijf dat geld blijft investeren in nieuwe olie- en gasprojecten, terwijl het ondertussen de energietransitie vertraagt en zelfs tegenwerkt.”

 

Miljarden in fossiel
Elke beslissing van Shell om te investeren in nieuwe winning van fossiele brandstoffen en in fossiele infrastructuur brengt de wereld dichterbij het overschrijden van de grens van 1,5 graad opwarming en mogelijk onomkeerbare klimaatverwoesting. De analyse laat zien dat Shell de komende jaren 37 miljard euro in nieuwe olie en gas wil investeren. Om de aarde binnen 1,5 graad opwarming te houden is er geen ruimte voor nieuwe olie- en gasprojecten en de bestaande velden brengen de opwarming al voorbij deze grens. Daarmee zijn de nieuwe projecten van Shell in strijd met het klimaatakkoord van Parijs. Meer olie en gas is ook in strijd met het vonnis van de rechter, die Shell verplichtte tot 45% reductie van zijn CO2-uitstoot. Vorige week werd duidelijk dat Shell zijn klimaatambities terugschroeft. De Pater: Shell trapt, aan de vooravond van het hoger beroep, letterlijk op het gaspedaal. De nieuwe klimaatambitie laat zien dat Shell door blijft gaan met het in gevaar brengen van mensenlevens en verergeren van de klimaatcrisis én zet zelfs meer in op gas.” Ook uit het laatste jaarverslag blijkt dat Shell in 2023 minder in zon- en windenergie heeft geïnvesteerd dan in het jaar ervoor.

 

De wil van overheden en bedrijven ontbreekt
Wat een snelle overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven in de weg staat, is de wil van regeringen en bedrijven zoals Shell om het welzijn van mens en planeet boven kortetermijnpolitiek en fossiele -brandstofwinsten te stellen. Nine de Pater: “Wij kunnen het niet laten gebeuren dat grote vervuilende bedrijven, die miljardenwinsten maken ten koste van mensen en de planeet, ervoor zorgen dat de klimaatcrisis nog verder uit de hand loopt. We kunnen niet meer wachten. Daarom staan wij op tegen Shell en ING en gaan wij wederom naar de aandeelhoudersvergadering van andere grote vervuilers.”

 

Over het onderzoek
Dit rapport is door Oil Change International en Milieudefensie geschreven. De analyses zijn gemaakt op basis van de data van Rystad Energy. Het rapport gaat uitsluitend over de emissies die afkomstig zijn van het gebruik van eigen geproduceerde producten van Shell, dat is 36% van de totale emissies van het bedrijf. Het overgrote deel van de emissies, 64% van het totaal waar Shell verantwoordelijk voor is, komt van producten die het bedrijf inkoopt en vervolgens verkoopt. Dat deel van Shell´s activiteiten is geen onderdeel van de analyse.

 

Meer informatie