19 januari 2024

Na Shell nu ING: Milieudefensie start nieuwe Klimaatzaak

Na Shell nu ING: Milieudefensie start nieuwe Klimaatzaak

Amsterdam, 19 januari 2024 – Milieudefensie start een Klimaatzaak tegen ING. Dat heeft directeur Donald Pols bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Amsterdam. In 2021 won Milieudefensie al een vergelijkbare zaak tegen Shell.

 

  • Voor rechtenvrije foto's ©Marten van Dijl/Milieudefensie of video's van de speeches van Donald Pols en Winnie Oussoren kijk in de persmap ING

Milieudefensie eist dat ING zijn uitstoot in 2030 halveert* ten opzichte van 2019 en de samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar blijven brengen. De eis gaat om alle uitstoot van ING, dus ook de uitstoot van de vervuilende bedrijven waar de bank zaken mee doet, zoals de olie- en gassector. ING is de grootste bank van Nederland en steekt meer geld in vervuilende bedrijven dan alle andere Nederlandse banken.  

Donald Pols: “De bank financiert olie- en gasbedrijven, ontbossing en zware industrie die de klimaatcrisis verergeren. En of je nu zelf naar olie boort, of voor de boor hebt betaald, in beide gevallen draag je een verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis waar we nu in zitten. In 2022 was de bank verantwoordelijk voor minstens 61 megaton broeikasgassen; zelfs een land als Zweden stoot minder uit. Daarom stapt Milieudefensie weer naar de rechter, met steun van duizenden mensen.**”


Wie betaalt, bepaalt
99% van ING's uitstoot komt voort uit leningen aan en samenwerking met vervuilende bedrijven. Milieudefensie eist dat ING van ieder groot bedrijf waarmee het zaken doet, een plan in lijn met het klimaatakkoord van Parijs vraagt. Ook wil Milieudefensie dat ING geen bedrijven meer financiert die nieuwe olie- en gasprojecten starten. Pols: “Wie betaalt, bepaalt. Door financieringen in bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven is ING de bankier van de klimaatcrisis. ING moet overtuigende klimaatplannen van grote vervuilende bedrijven eisen en er anders geen zaken meer mee doen."
 

ING zet muizenstapjes in de goede richting, zoals de onlangs aangekondigde aanpassingen aan het klimaatbeleid. Maar dit beleid is nog steeds zwaar onvoldoende, zegt Milieudefensie. Zo zal de bank door blijven gaan met het financieren van nieuwe olie- en gasprojecten tot 2040. En het belangrijkste: ING heeft geen doelen die garanderen dat zijn absolute uitstoot vermindert, wat nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

Winnie Oussoren (21), voorzitter Milieudefensie Jong: “Wij jongeren zitten niet aan de knoppen, maar bedrijven als ING helpen met hun fossiele financiering wel onze wereld én toekomst naar de knoppen.”

 

Nieuwe Klimaatzaak, zelfde juridische basis
Het vonnis van de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell is duidelijk: grote bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om hun beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Wat voor Shell geldt, geldt voor alle grote bedrijven en dus ook voor ING: zij hebben een zorgplicht om hun eigen bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering te verminderen.
 

Roger Cox, advocaat Milieudefensie: “Sinds de klimaatafspraken in Parijs is het duidelijk wat de politiek en het grote bedrijfsleven te doen staat: grote vervuilende bedrijven moeten het voortouw nemen om hun  CO2-uitstoot snel en drastisch omlaag brengen. Alleen zo kan de opwarming worden beperkt tot 1,5 graden. Dat betekent dat ook grote vervuilers als ING en Shell verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat doet ING nu niet en daar spreekt Milieudefensie ING met recht op aan. Ik heb alle vertrouwen in deze rechtszaak.

 

Waarschuwing voor andere vervuilers
Milieudefensie waarschuwt dat de nieuwe klimaatzaak de andere 27 grote vervuilende bedrijven van zijn lijst niet vrijpleit. Milieudefensie blijft de druk opvoeren en ze in de gaten houden. Net als vorig jaar bezoeken activisten van Milieudefensie dit jaar verschillende aandeelhoudersvergaderingen om die druk voelbaar te maken. Een volgende zaak is dan ook niet uitgesloten.

*de precieze eis betreft 48% CO2-reductie en 43% CO2e-reductie in 2030 ten opzichte van 2019.

* * Mensen kunnen net als in de eerdere Klimaatzaak tegen Shell de zaak steunen door 'mede-eiser' worden, ook al zijn ze dat niet in juridische zin.

 

 

Volg Donald Pols op LinkedIn

 

Meer informatie

 

Foto © Marten van Dijl voor Milieudefensie