12 december 2023

Persaankondiging: Milieudefensie Jong richt pijlen op Yara: “Ze krijgen 1,2 miljard fossiele subsidie”

PERSAANKONDIGING


Milieudefensie Jong richt pijlen op Yara:
“Ze krijgen 1,2 miljard fossiele subsidie”

 

Utrecht, 12 december 2023 - Milieudefensie Jong organiseert zaterdag 16 december samen met campagne-organisatie ASEED de ‘Grote Yara Shitshow’. Met de protestactie wordt kunstmestproducent Yara Sluiskil ter verantwoording geroepen. “Yara staat hoog op de lijst van grote vervuilers van Milieudefensie”, zegt Isja Mannens van Milieudefensie Jong: “Toch krijgt Yara jaarlijks 1,2 miljard euro aan fossiele subsidies, terwijl mensen moeite hebben met het betalen van hun energierekening.”

De actie begint 16 december om 13:30 uur op het Stadhuisplein in Utrecht. Tijdens de Grote Yara Shitshow reiken activisten symbolische awards uit voor de dubieuze prestaties van Yara Sluiskil, zoals grootschalig verbruik van fossiele energie en greenwashing. Mannens: “Yara is eigenlijk een verborgen vervuiler. Vrij weinig mensen weten dat dit bedrijf gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt. Daarom richten we de schijnwerpers op ze, want ze mogen er niet mee wegkomen.”

Fossiele subsidies
Uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Milieudefensie blijkt dat Yara Sluiskil, de grootste kunstmestproducent van Nederland, elk jaar 1,2 miljard euro aan fossiele subsidies ontvangt. In het klimaatakkoord van Parijs spraken landen af om deze fossiele subsidies af te bouwen. Nederland beloofde in 2016 om de fossiele subsidies per 2025 te stoppen. Maar daar is nog weinig van terecht gekomen. Jaarlijks geeft de Nederlandse overheid nog steeds 39,7 tot 46,4 miljard euro aan fiscale voordelen aan vervuilende bedrijven voor de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Greenwash-award
Yara ontvangt zaterdag niet alleen ‘erkenning’ voor zijn enorme uitstoot, maar ook voor hun greenwashing. Het bedrijf spendeert aanzienlijke bedragen aan lobbyisten om te doen lijken alsof de wereld voor zijn voedselvoorziening volledig afhankelijk is van kunstmest, terwijl er wel degelijk alternatieven zijn. Daarnaast benadrukt het bedrijf graag dat ze bezig zijn met ‘groene kunstmest’, terwijl hun klimaatplannen niet in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Mannens: “Yara beweert dat ze groene meststoffen gaan produceren, maar volgens hun eigen prognoses gaan deze ‘groene’ meststoffen slechts een marginaal deel van hun productie uitmaken. Ondertussen blijft Yara vooral bezig met vervuilende kunstmest.”

Perspectief voor boer en landbouw

De grootschalige productie van kunstmest heeft de bodem uitgeput, vervuild en gedegradeerd. Tijdens de Grote Yara Shitshow worden ook de schadelijke gevolgen voor de bodem, biodiversiteit, water en de levensvatbaarheid van boerenbedrijven benadrukt Mannens: “Wij blijven de vervuilende praktijken van Yara Sluiskil benoemen en er tegen in actie komen. We willen het bedrijf op het hart drukken dat het zijn plannen minimaal in lijn moet brengen met de Parijs-doelen. Yara moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn aandeel in de klimaatcrisis.”

Meer informatie:

  • Lees hier de inventarisatie van onderzoeksbureau Profundo