28 september 2023

Lawaaiprotest bij Eye Filmmuseum tegen sponsoring KLM

Amsterdam, 27 september 2023 - Een coalitie van klimaat- en luchtvaartorganisaties houdt om 17.00 uur een lawaaidemonstratie bij de ingang van Eye Filmmuseum. Daar vindt een besloten evenement plaats voor Platinum leden van KLM, een sponsor van Eye. Met een muur van speakers en koffers spelen de demonstranten het geluid van opstijgende vliegtuigen af.


Hiermee protesteren ze tegen de normalisering van het fossiele KLM door een belangrijke culturele instelling, en de verheerlijking van het veelvliegen zonder stil te staan bij de enorme impact op omwonenden, natuur en klimaat. De coalitie bestaat uit Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Reclame Fossielvrij, Krimp Luchtvaart, Greenpeace en Milieudefensie.


Woordvoerder Hiske Arts van Fossielvrij: “Door KLM als sponsor van het Eye Filmmuseum te accepteren, legitimeert Eye KLM’s klimaatvernietiging, en werkt het mee aan een positief imago voor de luchtvaartmaatschappij. Deze sponsoring normaliseert vliegen in tijden van een klimaatcrisis, terwijl de realiteit simpel is: de CO2-uitstoot moet razendsnel omlaag – en dat geldt ook voor de luchtvaart. Juist de veelvliegers moeten veel minder vliegen.”


Slechts 11% van de mensen op de wereld vliegt. In Nederland is 20% van de reizigers goed voor meer dan de helft van alle vluchten in vijf jaar tijd. Een kleine elite is dus verantwoordelijk voor een immense hoeveelheid aan CO2-uitstoot. Arts: “Het is pervers dat de grootste vervuilers door Eye worden gefêteerd. In plaats van een feestje voor de veelvliegers, hebben we een veelvliegersbelasting nodig.”


De coalitie van klimaatgroepen eist dat Eye Filmmuseum stopt met het legitimeren van klimaatvernietiging en de sponsordeal met KLM verbreekt. Ook is het de hoogste tijd om een einde te maken aan spaarprogramma’s in de luchtvaart – zoals KLM’s Flying Blue – waarmee veelvliegen wordt aangejaagd en beloond.