09 september 2023

Zo'n 25.000 mensen op de been tegen fossiele subsidies

Zo'n 25.000 mensen op de been tegen fossiele subsidies

 

Den Haag 9 september 2023 - Bij de A12 supportdemonstratie tegen fossiele subsidies op de Laan van Reagan en Gorbatsjov betuigen plusminus 4000 mensen steun aan de rebellen van Extinction Rebellion die even verderop de A12 blokkeren. Op de snelweg zitten zeker 10.000 mensen. En direct naast de A12 staan zeker nog eens duizenden mensen.

 

De sfeer zit er goed in bij de supportdemonstratie. Naast het podium is een groot beeldscherm waarop de A12 blokkade is te zien. Op het podium treden deze middag verschillende artiesten op, onder wie Hang Youth en Lakshmi. Het doel van de supportdemonstratie is dat mensen die niet op de snelweg willen zitten, zich ook kunnen uitspreken tegen fossiele subsidies.

 

Donald Pols voert het woord namens de coalitie. Hij is zeer te spreken over de opkomst. “Het is goed om te zien dat zoveel mensen zich uitspreken tegen fossiele subsidies. Power to the People is de tekst van een lied dat we hier met zijn allen zingen, en dat is precies wat er nodig is: een collectief tegenwicht bieden aan de macht van grote vervuilende bedrijven.”

 

Tijdens de supportdemonstratie wordt goed zichtbaar hoe breed de steun voor het doel is. 70 % van de Nederlanders steunt volgens een peiling van het RTL Opiniepanel de oproep om de 37,5 miljard aan fossiele subsidies af te schaffen. Wetenschappers, kunstenaars en andere bezorgde mensen vertolken dat geluid op het podium in Den Haag.

 

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat, is met zijn woordvoerder gespot bij de supportdemonstratie. Desgevraagd door de organisatie bedankt hij voor een interview op het podium.

 

Volg Donald Pols op Twitter