19 juli 2023

Ook FrieslandCampina krijgt dé klimaatvraag van Milieudefensie Jong

PERSAANKONDIGING 

Ook FrieslandCampina krijgt dé klimaatvraag van Milieudefensie Jong

Amsterdam, 19 juli 2023 - Voor de ingang van het hoofdkantoor van FrieslandCampina ligt op vrijdag 21 juli een voetbalveld, met op doel een keeper in koeienpak. Milieudefensie Jong daagt Jan Derck van Karnebeek, de nieuwe CEO van FrieslandCampina, uit om een penalty te nemen en recht in het doel van het Klimaatakkoord van Parijs te schieten. Van Karnebeek verschijnt om 13.00 uur op het veld. 

Milieudefensie Jong wil antwoord op de vraag of FrieslandCampina van plan is zijn CO₂-uitstoot te verminderen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat wil zeggen: 45% CO₂ reduceren in 2030, in absolute zin, in de hele keten, ten opzichte van 2019. Deze vraag stelde Milieudefensie de afgelopen maanden al aan een reeks andere vervuilende bedrijven, waaronder Ahold Delhaize, Tata Steel en ING. Dat gebeurde op aandeelhoudersvergaderingen. 

FrieslandCampina heeft geen aandeelhoudersvergadering, maar een coöperatievergadering die alleen voor boeren toegankelijk is. Daarom stelt de Milieudefensie Jong dé klimaatvraag buiten bij de ingang aan de CEO. Milieudefensie Jong wil weten waar hij staat en wat zijn klimaatplannen zijn. Jan Derck van Karnebeek kan ervoor kiezen om de penalty wel of niet te nemen. De jongeren interpreteren deze keuze als een ‘ja’ of ‘nee’ op de vraag of FrieslandCampina zich commiteert aan het Klimaatakkoord van Parijs.

‘Boeren die willen verduurzamen worden tegengewerkt’

Nina Gulien van Milieudefensie Jong: “Op de website van FrieslandCampina word je overspoeld met natuur, bijtjes en verduurzaming. Ze doen zich graag voor als een groen bedrijf. Maar dat ruikt naar greenwashing, want in de praktijk zie je dat FrieslandCampina het liefst werkt met grote veebedrijven. Daar maken ze de meeste winst mee. Wij spraken deze week nog verschillende boeren die bewust een kleiner bedrijf hebben of willen werken in balans met de natuur. Zij worden niet gestimuleerd, maar tegengewerkt."

Nieuwe rechtszaak 

In 2021 won Milieudefensie de Klimaatzaak tegen Shell. De rechtbank oordeelde dat Shell zijn uitstoot in 2030 met 45% moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2019, over scope 1, 2 en 3. Door nog eens 29 vervuilende Nederlandse bedrijven te vragen of zij hun klimaatbeleid in lijn brengen met het Klimaatakkoord, verzamelt Milieudefensie informatie ter voorbereiding van een nieuwe rechtszaak. Bouwbedrijf BAM en autoproducent Stellantis beantwoordden dé vraag met ‘ja’. Of FrieslandCampina het volgende bedrijf is dat voor de rechter moet verschijnen, hangt mede af van de vraag of CEO Jan Derck van Karnebeek durft te scoren.

Volg Milieudefensie Jong op Instagram