12 juli 2023

Overheid loopt twee miljard aan luchtvaartbelasting mis

PERSBERICHT MILIEUDEFENSIE en NATUUR & MILIEU

Overheid loopt 2 miljard aan luchtvaartbelasting mis

Amsterdam, 12 juli 2023 - De Nederlandse overheid liep vorig jaar 2 miljard euro aan inkomsten mis door belastingvoordelen voor de luchtvaartsector. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Europese milieuorganisatie Transport & Environment (T&E). T&E voerde het onderzoek uit voor 31 Europese landen.

Deze landen liepen in totaal 34 miljard euro mis. Deze vrijstellingen kosten de schatkist 5,5 miljoen euro per dag. Geld dat het kabinet had kunnen investeren in zaken die in het belang zijn van alle Nederlanders.

Transport & Environment zet in het onderzoek de werkelijke belastinginkomsten af tegen de belasting die de overheid had kúnnen innen als vliegen vergelijkbaar met andere sectoren was belast. Deze oneerlijke situatie heeft verschillende oorzaken. Nederland heft geen belasting op kerosine en kiest voor een lage ticketbelasting (€26,43 per ticket), onafhankelijk van hoe ver de vlucht is. Luchtvaartbedrijven hoeven alleen te betalen voor de CO₂-uitstoot die ze binnen Europa veroorzaken. Intercontinentale vluchten zijn vrijgesteld van CO₂-beprijzing, terwijl die vluchten juist heel vervuilend zijn. Tot slot wordt er geen BTW geïnd op tickets.

Als de overheid niet ingrijpt en de luchtvaartsector groeit terug naar het niveau van voor corona, dan loopt het misgelopen belastingbedrag in 2025 zelfs op naar zo’n 2,4 miljard euro. “Daarvan zou de overheid elk huishouden bijvoorbeeld een vakantiebonus van bijna 300 euro kunnen geven”, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

Veelvliegerstax
Rob van Tilburg van Natuur & Milieu wijst erop dat de luchtvaartsector al decennialang van allerlei belastingvoordelen geniet: “Voordelen die zelfs voor andere vervoerssectoren niet gelden. Denk aan het openbaar vervoer en internationale treinen. Dat is heel onwenselijk, helemaal als je kijkt hoeveel klimaatschade en overlast de luchtvaart veroorzaakt.”

Donald Pols: “17% van de Nederlanders vloog de helft van alle vrijetijdsvluchten in de afgelopen 5 jaar. En een kwart van de mensen vloog in die jaren helemaal niet. We roepen het kabinet met klem op om te stoppen met deze voorkeursbehandeling.” Milieudefensie pleit voor een veelvliegerstax om de gemiste belastinginkomsten goed te maken.

Luchtvaart eerlijk belasten
Het onderzoek laat ook zien dat door hogere belastingen de prijzen van vliegtickets omhoog gaan. Hogere belastingen kunnen er dus voor zorgen dat er minder gevlogen wordt en de CO₂-uitstoot omlaag gaat. Natuur & Milieu en Milieudefensie vragen het kabinet om werk te maken van een hogere en gedifferentieerde ticketbelasting (hoe verder de vlucht, hoe hoger), die ook geldt voor overstappassagiers en vracht. Nederland heeft een lage ticketbelasting in vergelijking met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De belasting zou hoger moeten zijn voor vluchten over lange afstanden, die veel vervuilender zijn dan korte vluchten. Het zou ook eerlijk zijn de belastingvrijstelling voor vrachtvluchten af te schaffen en BTW over tickets te gaan heffen.

KLM
Het onderzoek van T&E laat ook zien dat vliegmaatschappijen fors profiteren van de belastingvoordelen. Zo heeft KLM bijvoorbeeld in Europa maar liefst 700 miljoen euro minder betaald dan wanneer er eerlijke belastingen voor de luchtvaart zouden zijn.

 

Meer informatie