05 juli 2023

Persbericht - Milieudefensie Jong en Extinction Rebellion na jaarvergadering Ahold Delhaize: "Ahold kiest alwéér voor miljoenenbonussen en verwoesting"

Milieudefensie Jong en Extinction Rebellion na jaarvergadering Ahold Delhaize: "Ahold kiest alwéér voor miljoenenbonussen en verwoesting"

Zaandam, 5 juli 2023 – De extra jaarvergadering van Ahold Delhaize verliep stormachtig. Milieudefensie Jong was met tientallen vrijwillige aandeelhouders aanwezig om Jolanda Poots-Bijl, de nieuwe financiële topvrouw van de multinational, kritisch te bevragen. De jonge aandeelhouders eisten onder meer dat Ahold miljoenenbonussen van bestuurders geschrapt zolang het klimaatbeleid van de multinational onvoldoende is. Milieudefensie gebruikt de verzamelde informatie voor een juridisch vooronderzoek. 

De jongerentak van Milieudefensie is teleurgesteld in de antwoorden van het bestuur van Ahold. Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong: "Ahold Delhaize kan het Klimaatkkoord van Parijs niet blijven negeren. Ook het Europees Parlement ziet dat het consequenties hoort te hebben wanneer bedrijven zich niet aan het akkoord houden, bijvoorbeeld in de vorm van het schrappen van bonussen. Daarom eisten wij van Poots-Bijl dat ze de bonussen van Ahold-bestuurders schrapt zolang hun klimaatbeleid onvoldoende is. Het antwoord van Poots-Bijl was helaas een duidelijke 'nee'. Daarnaast is een Paris-proof klimaatplan voor Ahold nodig om een eventuele rechtszaak te voorkomen."

Juridisch onderzoek
Met zijn huidige klimaatplan komt Ahold Delhaize tot een absolute CO2 van slechts 31% ten opzichte van 2019. Dat maakt het concern juridisch kwetsbaar. Eerder bepaalde de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell immers dat de oliegigant zijn uitstoot in 2030 met 45% moet terugbrengen. "Ahold Delhaize loopt risico om het nieuwe Shell te worden", zegt Oussoren. "We nemen de informatie die we vandaag van het Ahold-bestuur kregen mee in het juridisch vooronderzoek." 

Verbod van de burgemeester 
Ook Extinction Rebellion (XR) kwam in actie tijdens de aandeelhoudersvergadering in het Zaantheater in Zaandam. Milieudefensie Jong-voorzitter Oussoren: "Samen met XR hadden we ook een demonstratie buiten voor het pand gepland, maar die kon helaas niet doorgaan omdat die werd verboden op last van de burgemeester. Maar gelukkig hebben we het bestuur van Ahold Delhaize binnen duidelijk gemaakt dat de klimaatbeweging ziet hoe onrechtvaardig en vervuilend dit bedrijf handelt.”

Milieudefensie Jong trainde circa 60 vrijwilligers om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen, maar door de zomerstorm was het niet mogelijk om iedereen op tijd in het Zaantheater te krijgen. De tientallen aanwezigen verlieten de zaal toen duidelijk werd dat Ahold Delhaize gevaarlijke klimaatverandering blijft veroorzaken.