30 juni 2023

Persbericht - Milieudefensie Jong en Extinction Rebellion in actie bij extra jaarvergadering Ahold: ´Geen bonus zonder goed klimaatbeleid´

PERSAANKONDIGING

 
Milieudefensie Jong en Extinction Rebellion in actie bij extra jaarvergadering Ahold: ´Geen bonus zonder goed klimaatbeleid´

 

Amsterdam, 30 juni 2023 – Tientallen vrijwilligers van Milieudefensie Jong bezoeken woensdag 5 juli een extra aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Tijdens de bijeenkomst benoemt het supermarktconcern de nieuwe financieel topvrouw Jolanda Poots-Bijl. Klimaatactivisten maken van de gelegenheid in het Zaantheater in Zaandam gebruik om te eisen dat CEO Frans Muller geen bonus krijgt, zolang Ahold Delhaize op ramkoers ligt met het klimaat. De jongerentak van Milieudefensie voert deze actie samen met Extinction Rebellion (XR). Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong: "Zolang Ahold’s duurzaamheidsplannen niet in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs verdient Frans Muller geen bonus. Hij brengt niet alleen het klimaat, maar ook Ahold zelf in gevaar, vanwege een mogelijke rechtszaak. Daarom zullen we ook buiten – heel toepasselijk – actievoeren in toga." 

 

Gigantische bonus
Het Europees Parlement wil de regels voor bedrijven aanscherpen. Ze moeten dan een klimaatplan hebben, dat in lijn is met het Parijs-akkoord. Als ze daar niet aan voldoen, kunnen bonussen voor bestuurders worden geschrapt. Jolanda Poots-Bijl wordt als Chief Executive Officer (CFO) onder andere verantwoordelijk voor het uitreiken van bonussen binnen het concern. Oussoren: "CEO Frans Muller ontving vorig jaar een salaris van 6.5 miljoen euro, waarvan 5.3 miljoen euro bestond uit bonussen. Maar een goed klimaatplan, in lijn met het Parijs-akkoord is er niet. Daarom eisen we van Poots-Bijl dat die bonus van tafel gaat." Akelei de Lange, namens XR: "Muller verdient 128 keer zoveel als de gemiddelde Ahold-medewerker. Daarnaast verdwijnt vrijwel alle winst (96%) van het miljardenbedrijf in de zakken van aandeelhouders. Ze moeten dat investeren in verduurzaming en hun werknemers. Zij houden de winkels draaiende." Ahold Delhaize boekte vorig jaar 2,5 miljard euro winst in tijden van historisch hoge inflatie. Tegelijkertijd veroorzaakt het concern in ruim 30 jaar 110 miljard(!)  klimaatschade, blijkt uit een berekening van *Profundo.

 

Juridisch onderzoek
Met zijn huidige klimaatplan komt Ahold Delhaize nog maar tot een absolute CO2-reductie van 31% ten opzichte van 2019. Dat maakt het concern juridisch kwetsbaar. Eerder bepaalde de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell dat de oliegigant zijn uitstoot in 2030 met 45% moet terugbrengen. "Ahold Delhaize loopt risico om het nieuwe Shell te worden, wanneer het zelf niet besluit om de uitstoot drastisch te verminderen. Ik hoop dat Poots-Bijl dat inziet, want onze advocaten luisteren mee", zegt Oussoren.


Tijd om te handelen
Milieudefensie Jong stelt nog één keer de vraag die centraal stond tijdens de vorige   aandeelhoudersvergadering: Gaat Ahold Delhaize in 2030 45% minder CO2 uitstoten in absolute zin, in de gehele keten (dus scope 1, 2 en 3), ten opzichte van 2019. De activistische aandeelhouders gaan het bestuur deze keer ook aan de tand voelen met nieuwe klimaatvragen. Oussoren: "Wij jongeren willen benadrukken dat zij verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis. Daar moeten ze naar handelen. We nemen geen genoegen met halfslachtige antwoorden, want dat zien we terug in Ahold´s klimaatbeleid."


 
Actie tijdens de vergadering
Extinction Rebellion en Milieudefensie Jong slaan voor het eerst de handen in één voor een gezamenlijke actie voor en tijdens de aandeelhoudersvergadering. Eerder kwamen beiden organisaties al los van elkaar in actie, bijvoorbeeld bij de aandeelhoudersvergadering van Rabobank en ING. De Lange: "We willen samen laten zien dat we grote bedrijven niet laten wegkomen met halfbakken klimaatbeleid, want de klimaatcrisis is een gevaar voor ons allemaal." Oussoren: ¨We kiezen vaak voor een andere strategie dan XR, maar ons doel is hetzelfde, Ahold Delhaize moet groen en rechtvaardig en wel nu. Mooi dat we die boodschap gezamenlijk kunnen brengen."

 

Meer informatie:

  • Locatie: Zaantheater, Nicolaasstraat 3 in Zaandam
  • Start demonstratie buiten: 14.00
  • Rapport naar klimaatschade Ahold
  • *110 miljard euro is op basis van nieuwe berekeningen