29 juni 2023

Milieudefensie Jong doet mee aan Waddenfietstocht

PERSAANKONDIGING

Fietspad Afsluitdijk na 4 jaar opengesteld voor Waddenactie: ´Dit unieke gebied moet beschermd worden tegen vervuilers als Shell´

Milieudefensie Jong doet mee aan Waddenfietstocht

Amsterdam, 29 juni 2023 - Milieudefensie Jong sluit zich zondag 2 juli met 30 activisten aan bij de Waddenactie van de Luchtfietsers. Samen met ruim 100 mensen maken ze een tocht van Den Helder naar Harlingen over de Afsluitdijk. Speciaal voor de actie stelt Rijkswaterstaat het fietspad op de dijk open. De Luchtfietsers fietsen in 3 weken ruim 1200 kilometer van Texel naar Esjberg (Denemarken) om aandacht te vragen voor de klimaatgevaren die dit unieke UNESCO-werelderfgoedgebied bedreigen.  Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong: ´Dit unieke gebied moet beschermd worden tegen vervuilers als Shell.´

Winnie Oussoren fietst zelf ook mee: “Het Waddengebied wordt bedreigd door de klimaatcrisis. Er wordt olie en zout gewonnen en ondanks enorme weerstand lijkt het Rijk de gaswinning bij Ternaard door te drukken. Shell gaat dus boren in een uniek natuurgebied. Daar schrikken wij van.

Shell krijgt groen licht
Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de boringen bij Ternaard en ook in de Friese politiek zijn de meeste partijen tegen dit nieuwe gasproject. De uit Friesland afkomstige Dirk Kuiken, oprichter van de Luchtfietsers en één van de initiatiefnemers van de actie, maakt zich ernstige zorgen: “Het is onvoorstelbaar dat het Waddengebied kapot dreigt te gaan door de klimaatcrisis. Daarom willen wij het Wad een stem geven. Het gebied wordt aan alle kanten wettelijk beschermd, maar toch wordt er gas en zout gewonnen en door 60 bedrijven afvalwater in de Waddenzee gedumpt. Terwijl dit ontzettend schadelijk is voor het gebied.

Op 26 november 2022 kwamen ruim 600 mensen samen in Holwerd, voor een manifestatie tegen de geplande gasboringen bij Ternaard. Dirk Kuiken: “Je vraagt je met zoveel weerstand af waarom dan toch wordt besloten zo'n vergunningsaanvraag door te laten gaan. De natuur in Nederland wordt ernstig bedreigd en we moeten in actie komen voor elk stuk natuur dat we kunnen beschermen.

UNESCO-status in het geding door boringen
De UNESCO-werelderfgoedorganisatie noemt de boringen onder de Waddenzee een bedreiging voor de status van het gebied. In maart vorig jaar tikte de organisatie het kabinet al op de vingers in een advies aan de Tweede Kamer over zout- en gaswinning in dat gebied. De Luchtfietsers worden in de 3 weken ondersteund door allerlei sympathisanten. Zo zijn er mensen die voor de deelnemers koken. Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong helpt mee. “We kunnen dit niet laten gebeuren. De zeespiegelstijging veroorzaakt al een gevaar voor ons allemaal, bodemdaling door zout- en gaswinning versterkt dat effect. Het is bizar dat we accepteren dat een bedrijf als Shell, dat van de rechter zijn uitstoot met 45% moet verminderen in 2030, gewoon kan blijven boren.”

'Geen ruimte voor moreel oordeel'
Minister Christianne van der Wal (Natuur) zei eerder dat ze deze aanvraag moet toetsen aan de wet, en dat er dus geen ruimte is voor 'een moreel oordeel' over de nieuwe boringen bij Ternaard. Oussoren: “De klimaatcrisis maakt de aarde in rap tempo onleefbaar. Het is nu juist tijd om een moreel oordeel te vellen over een probleem als klimaatverandering, dat ons allemaal aangaat.”

Waddentocht 1978
Precies 45 jaar geleden fietsten al een paar honderd activistische fietsers langs de Waddenzee. Destijds was Milieudefensie ook al betrokken. Toen werd aandacht gevraagd voor giflozingen, overbevissing en economische en militaire activiteiten in en rond het Wad. Oussoren: “Het is pijnlijk dat we nu weer aandacht moeten vragen voor het Wad, omdat de belangen van bedrijven belangrijker worden gevonden dan dit unieke stuk natuur.”

 

Praktische informatie 

De fietsers vertrekken op 2 juli om 10:45 uur vanaf het Julianaplein in Den Helders tegenover het treinstation. Om ongeveer 14:00 uur steken zij vanuit Den Oever de Afsluitdijk over. De Waddentocht start op 2 juli 2023 op Texel (Den Hoorn) en eindigt op 21 juli in het Deense Esbjerg.

De fietsers rijden in 4 dagen langs het Nederlandse deel van de Waddenkust:
2 juli: Texel – Harlingen
3 juli: Harlingen – Hornhuizen (Groningen)
4 juli: Hornhuizen – Delfzijl
5 juli: Delfzijl – Emden (Duitsland)

Meer info over de Waddenfietstocht is te vinden op de website van De Luchtfietsers

Volg Milieudefensie Jong op Instagram

Volg de Luchtfietsers op Instagram