Rabobank gaat gesprek over klimaat opzichtig uit de weg: CEO afwezig tijdens jaarvergadering

PERSBERICHT

 

Rabobank gaat gesprek over klimaat opzichtig uit de weg: CEO afwezig tijdens jaarvergadering

Amsterdam, 16 mei 2023 - Na Ahold Delhaize, ING en Unilever, durft ook Rabobank niet de klimaatambitie te tonen die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de certficaathoudersvergadering van de bank in het Utrechtse hoofkantoor. CEO Stefaan Decraene schitterde door afwezigheid. Hij bleek niet bereid om naar de vergadering te komen en daar publiekelijk antwoord te geven op de vraag of de bank gaat stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering.

Ongeveer 80 vrijwilligers met een aandeel, waaronder internationale actrice Carice van Houten, waren samen met Milieudefensie aanwezig om CEO Stefaan Decraene kritisch te ondervragen over de klimaatplannen van de bank. Zij vroegen met klem of de bank haar CO2-uitstoot in 2030 in absolute zin met minimaal 45% gaat reduceren ten opzichte van 2019. Daarin moet het concern de gehele keten meerekenen: ook het financieren van fossiele projecten of investeringen die ontbossing veroorzaken (in vaktermen scope 1, 2 en 3). Ook buiten, voor het hoofdkantoor van de bank, lieten nog eens 300 actievoerders van zich horen terwijl op een podium georganiseerd door Milieudefensie, Extinction Rebellion en Greenpeace Carice van Houten de mensen toesprak.

Schitteren door afwezigheid

CEO Decraene weet al twee maanden dat vrijwilligers van Milieudefensie aanwezig zullen zijn op de certificaathoudersvergadering en willen dat hij publiekelijk antwoord geeft. De vraag is onderdeel van het juridische vooronderzoek van Milieudefensie.Toch meldde hij, daags voor de certificaathoudersvergadering, dat er ‘geen rol’ voor hem is weggelegd.

Hij hoeft niet op de vergadering aanwezig te zijn, gezien de bedrijfsstructuur van de bank, maar gezien de klimaatcrisis is het dringend noodzakelijk dat de CEO wel komt”, benadrukt Peer de Rijk, campaigner van Milieudefensie. “Hij speelt de ‘zo gaat dat nu eenmaal’-kaart en weigert van de gelegenheid gebruik te maken om publiekelijk in gesprek te gaan met mensen die zich zorgen maken over gevaarlijke klimaatverandering. Rabobank ligt nog altijd op ramkoers met het klimaat, maar de CEO beroept zich op bestaande conventies om zo buiten schot te blijven.”

Geen superheld

Decraene nodigde Carice van Houten uit voor koffie en een klimaatgesprek. “Als hij ‘ja’ zegt op onze vraag, dan kom ik heel graag een kopje koffie drinken. Met een koekje erbij”, zei de actrice lachend. Serieuzer: “Als Decraene zo’n goed klimaatplan had gehad, was dit het uitgelezen moment om erover te vertellen. Maar hij steekt liever zijn kop in het zand. We hebben geen woorden, maar daden nodig. En juist op dat vlak laat de Rabobank het afweten.”

Nieuwe klimaatrechtszaak

Peer de Rijk, campagneleider van Milieudefensie, kreeg geen antwoord op de klimaatvraag die hij en de vrijwilligers stelden. "99 procent van de uitstoot van Rabobank ontstaat door financiering van vervuilende bedrijven of projecten. Deze uitstoot, ook wel scope 3, wordt onvoldoende meegenomen in de berekeningen van de bank. Rabobank committeert zich daarom niet aan het klimaatakkoord van Parijs en dat kan grote juridische gevolgen hebben. De gevaarlijke klimaatcrisis vereist dat bedrijven nú verantwoordelijkheid nemen." De bank staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar Milieudefensie mogelijk een nieuwe klimaatrechtszaak tegen aanspant.

Stellantis en BAM nemen de klimaatcrisis wel serieus

Activistische aandeelhouders van Milieudefensie waren eerder onder andere al aanwezig bij Ahold Delhaize, ING en Unilever om dé klimaatvraag te stellen. De multinationals deden geen duidelijke toezegging om beleid te maken dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs. Autobedrijf Stellantis en bouwconcern BAM zegden wél toe, nadat ze daartoe door aandeelhouders van Milieudefensie werden opgeroepen.

Stormachtig aandeelhoudersseizoen

Vrijwilligers en leden van Milieudefensie stellen dit aandeelhoudersseizoen klimaatvragen aan topbestuurders van bedrijven die op de Klimaatcrisis-Index (KCI) staan. Op 23 mei is Milieudefensie aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Shell, in Londen. In juni eindigt het seizoen met de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM in Parijs. In totaal bezoeken vrijwilligers 20 aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.