Shell scoort onvoldoende in eerste rapport over naleving Klimaatvonnis

Shell scoort onvoldoende in eerste rapport over naleving Klimaatvonnis

Amsterdam, 15 mei 2023 – Twee jaar na het vonnis in de Klimaatzaak Shell scoort Shell nog steeds een ruime onvoldoende op de naleving van de uitspraak. Dat blijkt uit de eerste editie van de jaarlijkse monitor die Milieudefensie publiceert in aanloop naar de algemene aandeelhoudersvergadering van het concern. Shell moet van de rechter stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering en zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen ten opzichte van 2019. Uit het rapport blijkt dat Shell zelf voor 95% van de uitstoot geen daling verwacht in 2030. 1

Nine de Pater van Milieudefensie: "Shell blijft willens en wetens mensenlevens bedreigen en is niet van plan daar iets aan te doen. Dat is een belediging van de rechtbank. En het is een klap in het gezicht van mensen die al dagelijks kampen met de gevolgen van de klimaatcrisis. Het roer bij Shell moet nu echt om."

Shell breidt uit naar Sao Tomé en Principe, Uruguay en Zuid-Afrika 

Om het vonnis uit te voeren moet Shell drastisch snijden in de fossiele portefeuille. Maar vorig jaar besloot Shell zelfs uit te breiden door Sao Tomé en Principe, Uruguay en Zuid-Afrika toe te voegen aan de ruim 70 landen waar het al opereert 2. Eerder bleek al dat Shell (deels) eigenaar is van meer dan 750 onaangeboorde olie- en gasreserves, goed voor 4,3 miljard ton extra CO2; 30 keer meer uitstoot dan heel Nederland in 2021.

Groene broodjes kroket

Ook zijn de duurzame ambities waarmee Shell zichzelf profileert een stuk minder groen dan ze lijken. Volgens de jaarcijfers van Shell investeerde het bedrijf vorig jaar 14% van zijn budget in de energietransitie. Maar slechts 8% van de investeringen gaat naar echte duurzame bronnen, zoals zon en wind. Nine de Pater: "De rest wordt besteed aan de verkoop van bijvoorbeeld antivries en smeerolie, broodjes kroket en bosjes bloemen bij tankstations." Ook de verkoop en de productie van ‘fossiele elektriciteit’ met gas telt Shell mee als duurzaam. De Pater: "Onbegrijpelijk dat Shell met €40 miljard winst vorig jaar 3, zelfs op die magere 14% beknibbelt en zich zo groener voordoet dan het is."

Geen plannen voor 95% van uitstoot Shell

Uit het rapport blijkt dat Shell nog steeds geen plannen heeft om 95% van zijn CO2-uitstoot te verminderen. Terwijl Shell zelf zegt dat het goed op weg is en zich houdt aan het Akkoord van Parijs. Nine de Pater: "CEO Wael Sawan gaf aan dat Shell de toch al minuscule groene ambities wil laten vallen ten bate van de aandeelhouders. We gaan hem daarop aanspreken tijdens de aandeelhoudersvergadering in Londen. En we blijven de druk opvoeren met acties.

 

Notes:

  • 1 pagina 10 
  • 2 pagina 14
  • 3 pagina 17 en 18

Lees de hele monitor online 

Lees de persmap over de Klimaatzaak Shell

Volg Nine de Pater op Twitter