28 april 2023

Bus vol jonge klimaatactivisten stelt vragen op aandeelhoudersvergadering Unilever in Londen

“People and Planet over Power and Profit”

Bus vol jonge klimaatactivisten stelt vragen op aandeelhoudersvergadering Unilever in Londen
 

Amsterdam, 28 april 2023 - Ongeveer 45 jonge activistische aandeelhouders, verbonden aan Milieudefensie, stellen op 3 mei vragen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Unilever PLC in Londen. De multinational ligt op ramkoers met het klimaat. Activisten vanuit onder andere Milieudefensie Jong stellen Unilever daarom de vraag of het bedrijf beleid gaat maken dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. De Nederlandse activisten krijgen steun van verschillende internationale bondgenoten, zoals Friends of the Earth England, Wales en Northern Ireland, Greenpeace en Amnesty International.

Ondanks de recente verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen, houden de milieuorganisaties Unilever nog steeds verantwoordelijk voor zijn vervuiling. “You can run, but you can’t hide”, waarschuwt Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong. “In plaats van mijn tijd te steken in studeren en uitgaan met vrienden ga ik naar deze aandelhoudersvergadering in Londen, omdat ik mij ernstig zorgen maak over de klimaatcrisis die nu al slachtoffers maakt. Daarvoor is het nodig dat Unilever nú iets gaat doen aan de enorme klimaatschade waarvoor het verantwoordelijk is.”

De vervuiling van Unilever
Unilever stoot jaarlijks 61 megaton CO2 uit en is één van de 29 grote vervuilende bedrijven waartegen Milieudefensie mogelijk een nieuwe Klimaatzaak start. Hoewel Unilever naar de buitenwereld ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen communiceert, heeft het bedrijf geen concrete plannen om die klimaatdoelen te behalen. Daarnaast draagt Unilever met het grootschalig gebruik van palmolie bij aan ontbossing, bosbranden en mensenrechtenschendingen (EenVandaag, 2023).

Mensenrechtenschendingen
Er komen ook activisten van Friends of the Earth England, Wales en Noord-Ireland naar de aandeelhoudersvergadering van Unilever om het te hebben over hun gebruik van palmolie, een product dat bijdraagt aan hevige ontbossing, bosbranden en mensenrechtenschendingen in Zuid-oost Azië. Deze activisten zullen het bestuur van Unilever onder druk zetten over de relaties van het bedrijf met de op een na grootste palmolie producent van Indonesië, Astra Agro Lestari (AAL), en over andere schendingen van milieu- en mensenrechten door Unilever.

Juridisch vooronderzoek
Op 3 mei om 12:30 (CET) vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Londen plaats. Daar vragen de jonge activisten Unilever met klem om per direct klimaatbeleid te maken dat in lijn is met internationale klimaatafspraken. Dat betekent minimaal 45% CO2-reductie in 2030. “Het gaat dan om alle uitstoot, dus in absolute zin”, vertelt Oussoren.

Milieudefensie Jong waarschuwt dat de antwoorden van CEO Alan Jope op de vragen van de activistische aandeelhouders juridische consequenties kunnen hebben. Zijn reactie heeft invloed op het besluit of Unilever voor de rechter wordt gedaagd en het kan dienen als bewijsstuk in een eventuele rechtszaak, legt Oussoren uit. “Jope gaat niet wegkomen met een halfslachtig antwoord. We blijven vragen tot we een overduidelijk antwoord hebben. Een dubbelzinnige ´ja´ zien wij als een ´nee´ en dat maakt Unilever juridisch kwetsbaar.” 

Stellantis en BAM zeiden al ‘ja’
Aandeelhouder geworden activisten van Milieudefensie gaan dit jaar naar 20 aandeelhoudersvergaderingen. Tot nu toe heeft Ahold Delhaize geen duidelijke toezegging om beleid te maken dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. Daarentegen hebben autobedrijf Stellantis en bouwconcern BAM wél toegezegd. Volgens Oussoren laat dit zien dat de eis haalbaar is. “Het is volledig afhankelijk van de bereidheid van een bedrijf.”

People and planet over power and profit
“Unilever heeft zichzelf gepositioneerd als marktleider op het gebied van duurzaamheid en het uitroeien van mensenrechtenschendingen en milieuschade die verbonden zijn aan hun toeleveringsketen. Toch komt omstreden palmolie, dat tegen Unilevers’ eigen beleid ingaat, terecht in producten die hier in het Verenigd Koninkrijk en overal ter wereld verkocht worden”, zegt Clare Oxborrow, campaigner ´verantwoordelijkheid voor bedrijven´ bij Friends or the Earth.

Lokale gemeenschappen zeggen al jaren dat ze geraakt worden door deze schadelijke praktijken van Unilever – zij hebben al lang genoeg moeten wachten tot bedrijven als Unilever de enorme onrechtvaardigheden waarmee ze worden geconfronteerd erkennen en aanpakken. Oxborrow: “Tot dat gebeurt zullen wij doorgaan met het onder druk zetten van Unilever om te stoppen met zaken doen met oneerlijke leveranciers die denken te kunnen handelen zonder gestraft te worden. People and planet must come before profit.”