Milieudefensie zet juridisch onderzoek naar vervuilers voort bij ING
PERSBERICHT
ING verhuist aandeelhoudersvergadering naar grotere locatie vanwege aanwezigheid 100 activistische aandeelhouders
Milieudefensie zet juridisch onderzoek naar vervuilers voort bij ING
Amsterdam, 20 april 2023 - Ongeveer 100 vrijwilligers van Milieudefensie doen juridisch onderzoek tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING, op maandag 24 april. De bank staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar de milieuorganisatie mogelijk een nieuwe klimaatrechtszaak tegen aanspant. Uit een onlangs verschenen rapport van BankTrack blijkt dat ING opnieuw de meest vervuilende bank van Nederland is. In 2022 financierde de bank fossiele bedrijven voor meer dan 5 miljard dollar.
Vrijdag maakte ING bekend dat de aandeelhoudersvergadering wordt verhuisd naar een grotere locatie, namelijk het Muziekgebouw in Amsterdam. Het bestuur van de bank besloot hiertoe omdat de opkomst, mede door de aanwezigheid van de vrijwilligers van Milieudefensie, groter is dan verwacht.
De Colombiaanse Cindy Onclin, geboren in Quibdó, een regio ten westen van Medellín, is een van de vrijwilligers die vragen gaat stellen. “ING is wereldwijd actief en de klimaatschade die de bank veroorzaakt houdt zich niet aan landsgrenzen. In Colombia zag ik de directe gevolgen van klimaatverandering: modderstromen die huizen verwoesten, warmer weer en langere droogtes. Het is hoog tijd dat ING stopt met het financieren van verwoestende projecten.”
Per direct
De activistische aandeelhouders van Milieudefensie vragen CEO Steven van Rijswijk daarom tijdens de aandeelhoudersvergadering met klem of ING per direct beleid maakt dat in lijn is met internationale klimaatafspraken. De bank financiert nog steeds bedrijven met veel CO2-uitstoot, zoals olie- en gasconcerns. Deze gefinancierde uitstoot, goed voor 99,9 procent van de totale uitstoot, moet ING sterk terugdringen.
Woorden op een gouden schaaltje
Milieudefensie waarschuwt dat de antwoorden van Van Rijswijk op vragen van de activistische aandeelhouders juridische consequenties kunnen hebben. Zijn reactie heeft invloed op het besluit of ING voor de rechter wordt gedaagd en het kan dienen als bewijsstuk in een eventuele rechtszaak, legt campaigner Peer de Rijk uit. “We nemen alleen genoegen met een volmondig ‘ja’. Een ontwijkend antwoord moeten we interpreteren als een ‘nee’.”
Radicale vriendelijkheid
Milieudefensie trainde de vrijwilligers om op ‘radicaal vriendelijke manier’ een scherpe inhoudelijke vraag te stellen. Het gaat om een gesloten vraag die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden, zodat het voor de CEO moeilijker wordt om een onduidelijk antwoord te geven. Verder verspreidde de milieuorganisatie handleidingen en werden bijeenkomsten, trainingsdagen, webinars en telefonische spreekuren georganiseerd.
Stellantis en BAM zeiden al ‘ja’
Activistische aandeelhouders van Milieudefensie waren op 12 april al aanwezig op de vergadering van Ahold Delhaize om de klimaatvraag te stellen. De multinational deed geen duidelijke toezegging om beleid te maken dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs en daarmee maakt het bedrijf zich juridisch kwetsbaar. Autobedrijf Stellantis en bouwconcern BAM zegden wél toe, nadat nadat ze daartoe door aandeelhouders van Milieudefensie werden opgeroepen.
Meer informatie
- Onderzoek van BankTrack waaruit blijkt dat ING de meest vervuilende bank van Nederland is
- De vraag van Milieudefensie aan CEO’s: Gaat uw bedrijf de uitstoot in 2030 met minimaal 45% reduceren ten opzichte van 2019, in de gehele keten, in absolute zin, in scope 1, 2 en 3?