26 januari 2023

Directeuren maatschappelijke organisaties aanwezig tijdens Extinction Rebellion-protest op A12 om recht van demonstratie te verdedigen 

Directeuren maatschappelijke organisaties aanwezig tijdens Extinction Rebellion-protest op A12 om recht van demonstratie te verdedigen 

Den Haag, 26 januari, 2023 – Directeuren van maatschappelijke organisaties zijn zaterdag aanwezig bij de demonstratie op de A12 door Extinction Rebellion (XR) om deze te ondersteunen. Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR.

Het OM heeft vanochtend zes vreedzame klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt en zelfs hun huizen doorzocht. Andy Palmen van Greenpeace Nederland namens de directeuren: “Wij maken ons grote zorgen dat het recht op protest steeds verder wordt ingeperkt in Nederland. Wij staan vierkant achter vreedzame actievoerders die hun recht om te protesteren uitoefenen, daarom zijn we zaterdag aanwezig bij het protest als breed maatschappelijk middenveld. We zien dat klimaatactivisten harder worden aangepakt door politie en justitie in vergelijking met andere groepen demonstranten. Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld.”  Extinction Rebellion voert actie op de A12 om te eisen dat er een einde komt aan de miljarden aan fossiele subsidies van de Nederlandse overheid. 

Vreedzaam protest onder druk

De directeuren vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat. Terwijl de actie op een vreedzame manier probeert om verandering voor elkaar te krijgen in het publieke belang. Palmen: “De politie grijpt hard in bij deze vreedzame protesten en er worden hoge straffen opgelegd. Vorige week werd al een vader opgepakt voor opruiing nadat hij zijn jongste kind naar school had gebracht, alleen omdat hij had opgeroepen om mee te doen aan deze actie.”  Het organiseren van en deelname aan burgerlijk ongehoorzame acties valt onder het recht op manifestatie. Een oproep om hieraan mee te doen “opruiing” noemen is niet alleen onterecht, het is ook een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren. 

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Het recht om vreedzaam te demonstreren staat wereldwijd onder druk, wij staan achter moedige activisten die opstaan voor een eerlijkere en duurzame wereld, elders én in Nederland. Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel. Daarom willen wij met onze aanwezigheid duidelijk maken: Het recht op protest is een groot goed en essentieel voor een gezonde democratie.”

Donald Pols, directeur Milieudefensie: "Ik ben diep geschokt over het feit dat zes klimaatactivisten in de vroege ochtend van hun bed werden gelicht en gearresteerd. Vreedzaam burgerlijk ongehoorzaam protesteren is een grondrecht. De arrestaties schenden dit recht. Dit is intimidatie van vreedzame activisten. Het is onacceptabel dat het OM hier toestemming voor geeft. Maar wij laten ons niet afschrikken. Het is belangrijker dan ooit dat we elkaar vasthouden en strijden tegen gevaarlijke klimaatverandering."

 

Het gaat om deze organisaties en directeuren

Both ENDS – Nalini Mahesh (plaatsvervanger voor Danielle Hirsch)

De Goede Zaak – Anna Schoemakers

FNV – Bas van Weegberg

Fossielvrij NL – Liset Meddens

Greenpeace Nederland – Andy Palmen

Jonge Klimaatbeweging – Aniek Moonen

Milieudefensie – Donald Pols

Oxfam Novib – Michiel Servaes

Urgenda – Marjan Minnesma

 

Praktische informatie

De blokkade van de A12 bij Den Haag begint zaterdag om 12 uur ‘s middags. Deze locatie is symbolisch omdat de weg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer ligt. Het wordt de vijfde keer dat Extinction Rebellion de blokkade op deze plek organiseert om fossiele subsidies te stoppen.

Amnesty International is van plan om zaterdag te gaan monitoren bij de demonstratie(s) rondom de A12 in Den Haag. Dat doet Amnesty om inzicht te krijgen hoe de autoriteiten het demonstratierecht waarborgen. Meer hierover bij Amnesty International.

 

Volg Donald Pols op Twitter